NPO Radio 5

11 november: Zotten en snoep

  1. Nieuwschevron right
  2. 11 november: Zotten en snoep

11 november betekent zowel Sint Maarten als het begin van het Carnavalsseizoen!

Wie was Sint Maarten

De overlevering vertelt ons dat Maarten, een soldaat in het leger, een oude man ziet die hij een stuk van zijn cape aanbiedt omdat hij geen geld heeft.

Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor armen, maar dit veranderde naarmate de traditie van Sint Maarten meer gewaardeerd werd. In Nederland wordt het echter niet in elke provincie even enthousiast gevierd.

Lampionnetjes maken (1961)

In deze video worden wat kundige Zaanse lampionnen gekeurd door een ware jury:

D'n 11e van d'n 11e

In de tijd van Napoleon vielen alle wetten over gekkigheid onder 11 artikelen, een mogelijke herkomst van de '11' als patroon. De 11de van de 11de gold vroeger eveneens als de datum waarop huur- en rechtzaken afgehandeld werden. Een goede reden voor een feestje dus! In het Zuiden komen de Raden van Elf bijeen, worden er ontbijten en optredens georganiseerd & Prinsen aangekondigd.

Ook in Tilburg was 11 november een happening, zo vertelde een Tilburger in Plein 5:


Wapenstilstand

In het buitenland geldt 11 november ook als de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In Belgie is het zelfs een officiële feestdag. In Engeland heet het Remembrance Day (Herdenkings Dag), bekend vanwege de 'poppy', het symbool voor de overledenen: