NPO Radio 5

Brainbox' 'Down Man'

  1. Nieuwschevron right
  2. Brainbox' 'Down Man'

In maart 1969 deed de band Brainbox zijn entree in de Nederlandse hitlijsten. 'Down Man' was een internationaal succes en de band had het goed voor elkaar tot ze uit elkaar begonnen te vallen...

Eigenzinnig geluid

Een rockende generatie is er mee op gegroeid! De band Brainbox debuteerde met hun progressieve bluesrock in maart 1969 met het nummer 'Down Man'.

De Nederlandse muziekscene werd verrijkt door het karakteristieke geluid van zanger Kaz Lux, het rauwe gitaarspel van Jan Akkerman, baslijn van André Reijnen en de drums van Pierre van der Linden. 'Down Man' wist zeven weken in de hitlijsten te staan en piekte op nummer 12, terwijl ze in Amerika ook een bescheiden hit hadden met het nummer:

'Summertime'

De Amsterdamse band scoorde meer hits, zoals 'Dark Rose' en 'The Smile (Old Friends Have A Right To)'. Naast eigen werk geeft Brainbox ook een eigenzinnige draai aan reeds bestaande nummers. Een van deze covers is het van origine jazzy 'Summertime' van de musical Porgy & Bess die de band met het juiste gitaarwerk omtovert tot een eigentijdse rockklassieker:

'Down Band'

Aan ieder succes lijkt ook een eind te komen. Kort na de release van het debuutalbum vertrekken Akkerman en Van der Linden uit de band. Ze worden vrij snel vervangen & een reeks aan bandleden komt en gaat. Wanneer ook Kaz Lux de band verlaat in 1971 gaat het bergafwaarts en stopt de band definitief in 1972. Akkerman en Van der Linden hebben later weer succes wanneer ze beiden aansluiten bij de band Focus.

Reünie

Vanaf 2009 zijn er een aantal reünies van Brainbox. De samenstelling van de band wisselt echter regelmatig. In 2011 wordt er voor het eerst in 40 jaar een nieuw album opgenomen, getiteld The 3rd Flood. Jan Akkerman tourt in 2012 nog met het oude Brainbox-repertoire. Dit samen Bert Heerink onder de naam 'My Brainbox'.

Heeft u nog bijzondere herinneringen aan Brainbox? Deel ze met ons!