NPO Radio 5

Bert bij de Stones

  1. Nieuwschevron right
  2. Bert bij de Stones

Presentator Bert Kranenbarg vertelt over zijn eerste Rolling Stones concert.

(foto omslag: Bullet-Ray)

Iedere keer als de Stones in Nederland waren dacht ik: “had ik maar kaarten gekocht.” Gisteren was ik erbij!

Keurig op tijd, om kwart voor negen, kwamen de mannen het immense podium op in het Gelredome in Arnhem en stelden ze zich voor via ‘Sympathy For The Devil’: Please allow me to introduce myself / I’m a man of wealth and taste… Meteen zit je er middenin, op vier reusachtige schermen krijg je Mick, Keith, Ron en Charlie van heel dichtbij te zien en kun je niet anders concluderen dan dat het oude mannen zijn.

Dat is geen diskwalificatie, dat is een feit. Samen zijn ze 293 jaar en ze treden al 60 jaar op. Dat maakt het alleen maar bijzonderder. Op het podium worden ze bijgestaan door uitstekende (en veel jongere) toetsenisten, backing vocals, blazers, een bassist en een percussionist. Mick is goed bij stem, los in de heupen en vrolijk, hij stelt herhaaldelijk in het Nederlands vragen aan het publiek.

De meeste nummers zijn een feest der herkenning. ‘Honky Tonk Women’, ‘Satisfaction’, ‘You Can’t Always Get What You Want’, ‘Jumpin’ Jack Flash’, ‘Start Me Up’, ‘Brown Sugar’, het komt allemaal voorbij. Meezingen en –swingen, of rustig zitten en genieten, het kon allemaal.

Bij ‘Gimme Shelter’ brak de mevrouw voor ons in tranen uit. Geen idee waarom, maar het was mooi, het was oprecht. Net als het hele concert. In de show waren ook nog drie nummers verstopt van het blues-album dat de Stones vorig jaar uitbrachten, maar het stadion kwam net als ik vooral voor de klassiekers. Te gek om mee te maken, onvergetelijk, legendarisch.

Van mij hadden ze gerust ook nog een paar ballads mogen doen, ‘Wild Horses’ bijvoorbeeld, ‘Angie’ of het schitterende ‘Memory Motel’, maar dat paste niet in de rocksfeer die ze gekozen hadden. Klokslag elf uur ging het grote licht aan. Nog geen tien minuten later verlieten de helden onder politiebegeleiding in vier auto’s het Gelredome.

Sinds gisteravond weet ik zeker dat je niet hoeft te kiezen. Je kunt ook van de Beatles én de Stones houden.

Bert op 5

Vanmiddag vertelt Bert er tussen 16:00 en 18:00 meer over >>