NPO Radio 5

3 februari 1959, The day the music died

foto: Courier Journalfoto: Courier Journal
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 februari 1959, The day the music died

Een vliegtuigongeluk in de Verenigde Staten doofde op 3 februari 1959 in één klap 3 opkomende muzieksterren uit.

Winter Dance Party

De drie sterren Buddy Holly (22), Ritchie Valens (17) & The Big Bopper (28) zijn bezig met een tour langs 24 steden, en de winterse omstandigheden maken het geheel er niet gemakkelijker op: de tourbus verwarmt niet meer, dus wijkt men op 3 februari uit naar een vliegveld. Kort na middernacht vertrekt het toestel naar de volgende bestemming maar stort binnen een half uur neer in het platteland.

Tragedie

J.P. "The Big Bopper" Richardson kreeg de stoel van Waylon Jennings, lid van Buddy Holly's band. Dion DiMucci wijst een plekje in de charter af, niet wetend dat deze speling van het lot zijn leven zou redden... Vermoedelijk hebben het winterweer en een pilootfout de crash veroorzaakt. Iedereen in het toestel komt te overlijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het nieuws gaat die dag snel de wereld over, zo snel dat Buddy's echtgenote Mariana Elena het vreselijke bericht als eerste via een journaal ontvangt.

Dankzij Don McLean

But February made me shiver
With every paper I’d deliver
Bad news on the doorstepI couldn’t take one more step
I can’t remember if I cried
When I read about his widowed bride
But something touched me deep inside
The day the music died

De term 'The Day The Music Died' is inmiddels gevestigd, maar werd pas door Don McLean gebruikt in zijn evergreen American Pie, 12 jaar later in 1971.

Laatste woorden

Bassist Waylon Jennings vertelde later nog aan de pers over zijn tijd met de drie veelbelovende talenten en die noodlottige dag, waarop hij zijn doodbezorgde moeder mocht bellen. Waylon's laatste woorden aan Buddy waren gekscherend "ik hoop dat je neerstort met je vliegtuig", woorden die hem jarenlang hebben achtervolgd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in 2015