NPO Radio 5

George en Eric, echte maatjes

  1. Nieuwschevron right
  2. George en Eric, echte maatjes

Eric Idle, lid van het fameuze Monty Python, was goed bevriend met bewonderaar en redder in nood, Beatle George Harrison. De twee kwamen elkaar dan ook vaak op en rond het podium tegen.

Piraat

De twee ontmoeten elkaar in 1975 na een screening van The Holy Grail. George is dan al grote fan van Monty Python en Idle's eigen Rutland Weekend Television Show. In dit fragment uit dat programma doet Harrison een aardige piraten-imitatie:

Lumberjack liefde

Een aantal maanden later in 1976 stapt Harrison in New York met Monty Python in New York City op het podium: verkleed als een 'mountie' zingt hij mee tijdens de 'Lumberjack Song'. Hij wordt door bijna niemand herkend: een goeie grap, al zeggen wij het zelf! Dit gebeurde op 20 april 1976, precies 40 jaar geleden.


De eigen parodie

In de satirische film All You Need Is Cash (1978), geregisserd en geschreven door Eric Idle wordt de legende van The Beatles eens goed op de hak genomen! George Harrison vindt het geweldig en speelt een bijrol:

Investering

Dat George Harrison zich als investeerder en 'redder' van de film Life Of Brian (1979) opwierp maakte de vriendschap alleen nog maar hechter. In dit fragment leggen Idle en Terry Gilliam een link tussen The Beatles en Monty Python, en vertellen hoeveel Life Of Brian de Beatle daadwerkelijk gekost heeft:

Afscheidswoord

Daags na het overlijden van Harrison geeft Eric Idle deze mooie verklaring:

"George. Hij stierf zoals hij leefde, met moed en met komedie. Hij inspireerde iedereen in zijn leven. Hij was een gezegend mens, geliefd door familie, vrienden en vreemdelingen wereldwijd. Ik hield vanaaf het eerste moment van hem en zal zijn ogen, gelach, eerlijkheid en prachtige gitaarspel gaan missen."

Lumberjacks even terug

Om George Harrison te eren komen de heren in 2002 speciaal voor het 'Concert For George' samen in Londen om de dan net overleden vriend te eren. Het Concert For George geldt nog altijd als een van de beste tribute-concerten: