NPO Radio 5

Jacques Brel in 5 feitjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jacques Brel in 5 feitjes

De chansonnier, geboren op 8 april 1929, stond in 2020 drie keer in de Evergreen Top 1000, met 'Ne Me Quitte Pas' op #167. Wist je deze vijf dingen over de man?

1. Hij had fabrieksdirecteur kunnen worden

Romain, de vader van Jacques, beheerde met Armand Vanneste een fabriek in de kartonnerie: Vanneste & Brel. Jacques zou zijn vader waarschijnlijk hebben opgevolgd als directeur, als het burgelijke leven hem niet zo had tegengestaan en de muziek niet had gelonkt: Brel vertrok uiteindelijk naar Parijs om een leven als muzikant te leiden.

2. Hij had 3 dochters

Met Therese Michielsen kreeg Brel in de jaren '50 Chantal, France en Isabelle. Heel vaak zagen de kinderen 'pa' Brel niet: Hij was als toerende artiest niet veel thuis en hield er ook nog eens verschillende maîtresses op na. Een scheiding kwam echter nooit tot voltrekking.

3. Hij had vijanden in eigen land

In het buitenland trok Jacques Brel uitzinnige, volle zalen maar in eigen land ging het niet altijd even gesmeerd. De villein was met name onder Vlamingen soms groot:

In scherpe teksten van Brels liedjes, met uitschieters 'Les Flamandes' 'Les Flamingants' en 'La La La' stak Brel van wal over de rechtsstaat, Vlaamse vrouwen en Vlaams-nationalisten ('fascisten').

Landgenoten waren niet onder de indruk en riepen op tot een boycot van Brels muziek op de radio.

4. Hij werkte ook in de cinema

Intens toeren en de bijkomende ondeugden werden Jaques Brel uiteindelijk te veel: Hij nam in 1967 in Parijs afscheid van live optredens als zanger. Maar de kunsten blijven: In de daarop volgende jaren speelde Brel acteer-rollen in o.a. Mon Oncle Benjamin en Les Assassins de l'Ordre. Hij regisseerde ook, de film Le Far West. Succesvol zijn de rolprenten nooit geweest:

5. Hij was piloot op het eiland Hiva-Oa

Met maîtresse Maddly bracht Brel zijn laatste jaren grotendeels door op het Polynesische eiland Hiva-Oa. Hij bemande het kleine vliegtuig genaamd 'Jojo' (vernoemd naar een vriend) en vervoerde zelfs passagiers en goederen tussen de eilanden in de Stille Oceaan. Jacques ontwikkelde in de jaren '60 al een passie voor vliegen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brel overleed in 1978 in Frankrijk, maar werd naar het eiland teruggevlogen om te worden begraven, vlakbij het graf van geroemd kunstschilder Paul Gauguin. Op Jacques grafsteen is een afbeelding van hem met Maddly te zien:

foto: ANP

De weduwe van Jacques Brel (Therese Michielsen) bij zijn graf - 2008