NPO Radio 5

Beach Boys hit 'I Get Around'

  1. Nieuwschevron right
  2. Beach Boys hit 'I Get Around'

Op 2 april 1964 namen de Beach Boys de single 'I Get Around' op. Met dit liedje scoorde de band uiteindelijk hun eerste Amerikaanse #1 hit.

I Get Around

Het lied is al in 1955 geschreven door Brian Wilson, met Mike Love. De groep wordt met harde hand gemanaged door Murry Wilson, vader van Brian. In de jaren na hun oprichting in 1961 groeit de populariteit gestaag, maar de top van de Amerikaanse hitlijst blijft ongrijpbaar... Tijdens het opname proces van 'I Get Around', beginnend met de muziek op 2 april 1964, wordt Murry door zijn zoon ontslagen.

Succesvol plaatje

Het lied blijkt ook in Engeland voor een doorbraak te zorgen, het is hun eerste top 10 notering in het dan al door de Beatles 'overgenomen' land. Sterker nog: de single, een dubbel A-zijde met 'Don't Worry Baby' is naast The Beatles' 'Penny Lane' en Elvis Presleys 'Hound Dog' een van de best verkopende 45-toeren plaatjes aller tijden, met zo'n 2 miljoen verkochte stuks vinyl! Brian Wilson schrijft 'Don't Worry Baby' met radioman & componist Roger "Hot Dog Rog" Christian.

Beach Boys anno nu

In de loop van 2015 verschijnt 'Love & Mercy' een nieuwe biografische film over Brian Wilson. De beste man staat overigens nog volop in het leven: zijn album No Pier Pressure staat op het punt uitgebracht te worden. Bekijk de trailer van de film: