NPO Radio 5

De man achter 500 covers

  1. Nieuwschevron right
  2. De man achter 500 covers

Het is vier jaar geleden dat fotograaf Barry Feinstein overleed. De naam zegt u misschien niks, maar hij is de man achter maar liefst 500 albumcovers. We zetten er vijf op een rij!

Donovan 'Sunshine Superman'

Sunshine Superman van Donovan ligt in 1969 in de winkels. Het album brengt zelfs nog een ruzie teweeg tussen twee verschillende platenmaatschappijen. In Nederland, maar ook in de Verenigde Staten brengt Epic Records het album uit en in het Verenigd Koningkrijk is dat Pye Records. De foto op de cover is dus gemaakt door Barry Feinstein.


Eric Clapton 'Eric Clapton'

Nadat hij in een aantal bands heeft gespeeld, is het in 1970 tijd voor het eerste soloalbum van Eric Clapton. Op de cover zie je Eric Clapton in een bijna lege ruimte zitten met naast hem iets dat lijkt op rollen tapijt en twee appels. In zijn rechter hand heeft hij een sigaret en tussen zijn benen staat zijn gitaar.


Janis Joplin 'Pearl'

De foto van Janis Joplin op de cover van haar album Pearl is een hele bijzondere, want Barry Feinstein schoot de foto een dag voor haar overlijden op 4 oktober 1970. In januari het jaar erna is haar laatste soloalbum uitgebracht.


The Byrds 'Mr. Tambourine Man'

Mr. Tambourine Man is het debuutalbum van de band The Byrds. Er staan een aantal nummers op die zijn geschreven door Bob Dylan. Op de cover van het album staat de band, gefotografeerd met een fish-eye lens. Dit zorgt voor de gekke bolling in de afbeeldeing.


George Harrison 'All Things Must Pass'

Barry Feinstein en George Harrison zijn al dagen bezig met het schieten van foto's voor de album cover van All Things Must Pass, totdat iemand George Harrison roept en hem vertelt dat de tuinkabouters die ooit uit Friar Park zijn gestolen, kunnen worden teruggebracht. Hij moet er wel voor betalen, maar de kabouters worden teruggelegd. Barry Feinstein zag meteen een album cover in het geheel. Als het album in 1970 uitkomt, onstaat er de discussie over of de cover George Harrison's onafhankelijkheid van de Beatles voorstelt. Of dit echt de bedoeling is, is niet duidelijk.