NPO Radio 5

Hollandse Helden: Boudewijn de Groot

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hollandse Helden: Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot is meester van het Nederlandse lied. In de Top 200 van de Jaren 60 editie 2015 werd hij vijf keer genoteerd.

'Strand'

Boudewijn de Groot heeft een groot oeuvre, maar zijn carrière begon in de jaren 60 met het nummer 'Strand'. Het satirische nummer vertelt het verhaal over een dagje strand. Het is een grote opsomming van soms wat ondeugende gebeurtenissen over het dagje strand. Het debuutnummer werd over het algemeen vrij lovend ontvangen. Het gaat soms wat snel volgens de Groot, "maar zet maar even een tandje bij", zegt hij zelf over het nummer.

Elly Nieman

In de lijst van vorig jaar stond het nummer 'Prikkebeen' op plek 175. Het nummer bezingt een mysterieuze man waarvan niemand echt weet wie hij nu is. Meester Prikkebeen zoals het karakter heet in het lied is gebaseerd op een 19de eeuws stripfiguur uit Zwitserland: Monsieur Vieuxbois. Het nummer zelf is overigens een duet met Elly Nieman, ook bekend van Elly en Rikkert. Het nummer wist ruim 10 weken in de Nederlandse Top 40 te staan.

'Testament'

De hoogste notering van Boudewijn in de lijst van vorig jaar was plek 11 met het nummer 'Testament'. Het nummer is geschreven door Lennaert Nijgh waarin hij terugblikt op zijn leven. Bijna iedereen krijgt er van langs in het testament, maar al met al heeft hij er ook nog enkele goede woorden voor over. Het nummer zelf is te vinden op het album Voor De Overlevenden.


'Het Land Van Maas En Waal'

Het enige nummer van Boudewijn de Groot dat de toppositie van de Nederlandse Top 40 ooit behaalde is 'Het Land Van Maas En Waal'. Het nummer zelf stond vorig jaar echter niet in de lijst, maar misschien dit jaar wel. Het nummer dankt zijn inspiratie aan het kinderboek Hatsji-Bratsji's toverballon waar de zanger in zijn jeugd uit werd voorgelezen. In het verhaal reist Pietje in een ballon over het Land van Maas en Waal. Op het origineel van het album zit ook een lachje van de Groot waar de zanger eigenlijk niet blij mee was. Het moest lijken op Bob Dylans 'Rainy Day Woman', maar mislukte en kon echter niet meer opnieuw worden opgenomen. Het mislukte lachje maakte het nummer er gelukkig niet minder om.

'Verdronken Vlinder'

Het laatste nummer dat we uitlichten voor u is 'Verdronken Vlinder uit 1966. Het lied gaat over een man die zo vrij wil zijn als een vlinder. Alles komt echter ook met een keerzijde, want zo fragiel als een vlinder kan zijn, kan hij sterven in een plas water. Dan is mens zijn toch ineens niet meer zo erg. Het nummer behoort tot een van de grootste hits van Boudewijn de Groot en stond vorig jaar op plek 18 in de Top 200 van de Jaren 60.