NPO Radio 5

Fleetwood Mac's Rumours

  1. Nieuwschevron right
  2. Fleetwood Mac's Rumours

Op 4 februari 1977 bracht Fleetwood Mac hun elfde album Rumours uit. De elpee was enorm succesvol, maar wat is het verhaal achter de plaat? Wij lichten vijf tracks met een bijzondere achtergrond uit.

Don't Stop

Dat Fleetwood Mac groot was is wel te merken aan het succes van hun albums. Een van de meest tijdloze nummers is misschien wel 'Don't Stop'. Christine McVie omschreef met deze tekst haar gevoelens toen ze net was gescheiden van basgitarist John McVie.

Naast het feit dat het nummer nog vele malen is gecoverd door bijvoorbeeld Elton John en Status Quo, gebruikte Bill Clinton het nummer in 1992 voor zijn campagne. De song hielp hem president te worden van de Verenigde Staten.

Dreams

Het was geen gemakkelijke periode voor de leden van Fleetwood Mac toen ze dit album uitbrachten. Naast de scheiding van Christine en John McVie, lag ook de drummer van de band Mick Fleetwood in scheiding, evenals de schrijver van dit nummer Stevie Nicks van frontman Lindsey Buckingham. De zware emoties brachten gelukkig wel de juiste lading met zich mee voor deze heerlijke bluestrack 'Dreams'.

"Never break the chain"

Het opmerkelijke aan het nummer 'The Chain' is dat het geschreven is door alle bandleden samen. In het nummer is ook de zin "never break the chain" opgenomen, wat verwijst naar het streven van de band om ondanks alle relatieperikelen toch bij elkaar te blijven als band. Hier vind je een liveversie van de band uit 1979, inclusief fijne gitaarsolo:

Gold Dust Woman

Dit nummer is een ode aan alle zogenaamde break up-songs die nog geschreven zouden worden door wie dan ook. 'Gold Dust Woman' vertelt het verhaal over het beëindigen van relaties, maar vertelt ook dat je verder moet gaan: "Pick up the pieces and go home"

Go Your Own Way

Tot slot sluiten we dit lijstje af met een hit die ruim 13 weken in de Nederlandse Top 40 heeft gestaan waarvan 3 zelfs op de nummer 1 positie. Natuurlijk hebben we het dan over 'Go Your Own Way'. De spanningen in de relationele sfeer in de band zijn wederom voelbaar. Dit lied laat wellicht zien hoe ze er allemaal uiteindelijk over dachten... Gelukkig zouden ze elkaar uiteindelijk weer terugvinden.