NPO Radio 5

Sebastiaan Timmerman wint Theo Koomen Award 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. Sebastiaan Timmerman wint Theo Koomen Award 2018

Sportverslaggever Sebastiaan Timmerman, "vereerd met deze mooie prijs", heeft maandag de Theo Koomen Award 2018 ontvangen, de prijs voor het mooiste sportverslag van het afgelopen jaar.

Medaillerace

Timmerman kreeg de award voor zijn verslag in RadiOlympia (NPO Radio 1), van de gouden medaillerace van schaatster Esmee Visser die de 5.000 meter won op de Olympische Spelen in Pyeongchang, op 16 februari 2018. De 41-jarige verslaggever werd afgelopen zaterdag tijdens zijn live-bijdrage bij Langs de Lijn op NPO Radio 1 verrast door presentator Bert Kranenbarg van het NPO Radio 5-programma Bert op 5. Vandaag ontving Timmerman in de NPO Radio 5-studio de Theo Koomen Award uit handen van juryvoorzitter Evert ten Napel.

Juryrapport

Sebastiaan Timmerman wordt door de jury geroemd om zijn enthousiasme, zijn vakmanschap en zijn veelzijdigheid.

“Sebastiaan Timmerman weet zijn enthousiaste manier van verslaggeven te combineren met relevante informatie voor de luisteraar. Hem ontgaat niets”

- Evert ten Napel.

Eer

Sebastiaan Timmerman noemde het een eer dat hij door de jury was gekozen als winnaar: “Het is een eervolle prijs voor het werk dat ik doe. Ik ben geraakt door de mooie woorden van juryvoorzitter Evert ten Napel. Ik ben best bescheiden en dan is het apart als er dan woorden vallen als ‘een verslaggever met statuur’. Dat doet me dan echt wel wat”.

De verslaggever van NPO Radio 1 versloeg de twee andere genomineerden Marcella Mesker en het duo Arno Vermeulen en Jeroen Elshoff. Mesker werd genomineerd voor haar verslag van de tweede groepswedstrijd van Kiki Bertens op de WTA Finals. En Vermeulen en Elshoff verdienden de nominatie voor hun verslag van Nations Leaguewedstrijd Nederland – Duitsland, waarin Oranje met 3-0 won.

Theo Koomen Award

De prijs, vernoemd naar één van de beroemdste Nederlandse sportverslaggevers van de twintigste eeuw, is zes jaar geleden in het leven geroepen door de redactie van het KRO-NCRV-programma van Bert Kranenbarg. In 2012 ging de prijs naar Hans van Zetten voor zijn commentaar bij Epke Zonderland op de Olympische Spelen, in 2013 won Andy Houtkamp voor zijn verslag van de Champions Leaguewedstrijd tussen Ajax en FC Barcelona. Een jaar later werd Jack van Gelder geëerd voor zijn commentaar tijdens de beslissende 2-1 van Klaas-Jan Huntelaar in de WK-wedstrijd tussen Oranje en Mexico. In 2015 won Gio Lippens voor zijn commentaar bij de grote valpartij in de Tour de France van 2015. Olav Mol kreeg in 2016 de Theo Koomen Award voor zijn verslag van de eerste Grand Prix-overwinning van Formule 1-coureur Max Verstappen. En vorig jaar waren RTV Rijnmond-verslaggevers Sinclair Bischop en Dennis van Eersel de winnaars voor hun verslag van de kampioenswedstrijd van Feyenoord.

Bert op 5
Presentatie: Bert Kranenbarg
Ma-vr 16:00 - 18:00

​(foto: KRO-NCRV)

Beluister hieronder de hoogtepunten en uitzending:

Bert op 5