NPO Radio 5

Gene Pitney: geluid, tekst en stem

  1. Nieuwschevron right
  2. Gene Pitney: geluid, tekst en stem

Op 17 februari 1940 werd Gene Pitney geboren. Hij was niet alleen met eigen werk bekend maar schreef ook vele onvergetelijke evergreens.

Pitney de technicus

Op jonge leeftijd studeert bij Wards Electronics school. Nu zou de muziek zijn loopbaan-plannen veranderen, maar het inzicht had hij. Pitney gebruikt zijn studiokennis zelfs om zijn eerste demo lekker goedkoop te halen: hij gebruikt meerdere geluidssporen en neemt zelf zijn drum-, piano- en gitaarpartijen! Onder meer Phil Spector en The Rolling Stones waren onder indruk van zijn talent.

Pitney de zanger

Gene is er al op vroege leeftijd bij: zijn vroegste werk is bij de Embers, onder de noemer 'Jamie & Jane' en het pseudoniem 'Billy Bryan. Onder zijn eigen naam kennen we hem -om maar een paar voorbeelden te noemen- van 'Only Love Can Break A Heart' en 'Twenty Four Hours From Tulsa':

Pitney de songwriter

Rond de tijd wanneer Pitney ook onder zijn eigen naam singles op begint te nemen, schrijft hij hits voor anderen en is daarin erg gewild. Voorbeelden zijn 'Rubber Ball' voor Bobby Vee en 'Hello Mary Lou' voor Ricky Nelson: