NPO Radio 5

Je ziet er prachtig uit

  1. Nieuwschevron right
  2. Je ziet er prachtig uit

Op 2 mei 1977 nam Eric Clapton de ballade 'Wonderful Tonight' op. Alleen iemand als Eric Clapton kan van zo'n typische situatie een dergelijk pareltje maken...

Buddy Holly feest

Een klein half jaar voordat hij met de muziek een studio induikt. wordt 'Wonderful Tonight' geboren. Het lied gaat over zijn geliefde Pattie Boyd. Zij is zich op 7 september 1976 (40 jaar na de geboorte van Buddy Holly- namelijk aan het aankleden voor een feest, georganiseerd door hun gezamenlijke vriend Paul McCartney. Paul en vrouw Linda organiseren namelijk een 'Buddy Holly' feest, en die wilde je volgens de overlevering absoluut niet missen! Ook Roger Daltrey en Elton John horen tot de feestgangers.

Op de onderstaande foto's zie je beelden van dit feestje, waar bljkbaar ook wat pers bij aanwezig mocht zijn:

Ongeduld

Een mooie vrouw als Pattie Boyd doet er een tijdje over om zich op te tutten, dus vult Eric de tijd met het schrijven van wat akkoorden. Jaren later herinnerde Pattie Boyd zich het nog goed:

"Hij zat beneden gitaar te spelen toen ik boven jurken aan het aanpassen was. Het duurde en duurde en ik raakte in tijdnood over mijn haar, kleren... toen ik naar beneden kwam verwachtte ik dat hij me af zou snauwen. In plaats daarvan riep hij 'luister hier eens naar!'"

Op de onderstaande foto, genomen op hetzelfde feest zie je dat Eric Clapton gelijk had: Pattie (linksonder) heeft een prachtige jurk aan:

Een pijnlijke context

Het is een roerige tijd voor de twee, omdat Pattie Boyd en George Harrison nog maar net uit elkaar zijn, en ook Eric Clapton de weg kwijt is... Drugs, ontrouw en pijn voeren de boventoon. Pattie en Eric zouden na een aantal jaren samenwonen ook pas in 1979 trouwen.


Tien jaar geparkeerd

Op het lied zijn overigens Yvonne Elliman ('If I Can't Have You') en Marcy Day Het lied verschijnt in 1977 op het album Slowhand. Het duurt echter nog meer dan tien jaar voordat 'Wonderful Tonight' in Nederland en hit is. In 1988 schiet de single naar de Top 3, en is daarmee wel Clapton's grootste tot op heden. Dit omdat hij het lied speelt tijdens het Nelson Mandela Tribute Concert.

'Wonderful Tonight', het bewijs dat haastige spoed zelden goed is!