NPO Radio 5

Nationaal Hitteplan

  1. Nieuwschevron right
  2. Nationaal Hitteplan

Het is de komende dagen tropisch warm in Nederland. Daarom is vanaf dinsdag het Nationaal Hitteplan van kracht. Wat het plan exact inhoudt & waarom het zo belangrijk is vertelde professor Hein Daanen in Wekker-Wakker.

Professor Hein Daanen is hoogleraar thermofysiologie en gespecialiseerd in de warmtehuishouding van de mens. "Het eerste wat ons lichaam probeert als het warm weer is, is de warmte kwijt te raken door de bloedvaten in de huid open te zetten. Daar komt ook de rode kleur vandaan als iemand het warm heeft. Als dat niet genoeg is gaat men zweten."

27 graden of warmer

Het Nationaal Hitteplan wordt actief wanneer het vier dagen 27 graden of warmer wordt. Burgers, GGD's, verzorgingshuizen en het Rode Kruis krijgen dan het advies om extra te letten op mensen die kwetsbaar zijn. Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. "Vooral ouderen en chronisch zieken zijn gevoelig voor de warmte. We zien ook pieken in het aantal sterfgevallen bij warm weer", vertelt professor Daanen.

Water drinken

Het belangrijkste advies is genoeg drinken, maar dat blijkt nog geen automatisme voor velen. "Jongeren zien we steeds vaker met een flesje water lopen, maar ouderen zijn dat blijkbaar nog minder gewend. Het dorstgevoel komt te laat, dus het is belangrijk om vooraf bij te drinken." Ook kleding kan verschil maken zegt professor Daanen: "Een aanrader is lichte kleding die ruim om het lichaam valt."


Wekker-Wakker!
Presentatie: Henk Mouwe en Manuëla Kemp
ma-vr 07:00 - 1:00