NPO Radio 5

Hits van toen: Grocer Jack

  1. Nieuwschevron right
  2. Hits van toen: Grocer Jack

Op 16 september 1967 verschijnt 'Excerpt From A Teenage Opera' in de Nederlandse hitlijsten. Het verhaal van deze one-hit-wonder.

Geestelijk vader Mark Wirtz

De titel van het lied verraadt niet veel van de inhoud, maar wel van de oorsprong van het nummer, letterlijk een 'excerpt' (uittreksel) van een musical getiteld A Teenage Opera. De producer Mark Wirtz. Wirtz speelt al een aantal jaren met het idee van een rock opera...

De rock opera

Vanaf de jaren '60 werden concept albums en/of rockopera's voor of na de opname al voorgesteld als spekatel in het (musical)theater of op het witte doek. Tommy, The Rocky Horror Picture Show, Jesus Christ Superstar en War Of The Worlds zijn maar enkele voorbeelden van in de laatste 60 jaar verschenen vormen.

Grocer Jack

Mark Wirtz' geesteskind werd nog ontwikkeld toen 'Excerpt From A Teenage Opera' werd opgenomen... een voorproefje, zeg maar. Mark Wirtz vraagt Keith West -wie hij 'Time Is On My Side' heeft horen zingen- een tekst te schrijven naar aanleiding van zijn idee. Voor ze het weten was een Nederlandse #1hit geboren.

Je weet pas wat je mist...

Waar A Teenage Opera losse verhalen uit een denkbeeldig plaatsje zou gaan uitbeelden is de 'Excerpt' dus fictief. De plaatselijke kruidenier Jack is een beetje een lapzwans, en het dorp irriteert zich er mateloos aan. Zo erg zelfs, dat moeders hun kinderen er op uit sturen om onder het raam van de man te klagen:


Quote

Mothers send their children out to Jack's house to scream and shout: Grocer Jack, grocer Jack! Get off your back, come into town! Don't let us down

Excerpt From A Teenage Opera

Uiteindelijk slaat het noodlot toe, en overlijdt Jack... Het dorp is in shock. Wat nu, en hoe leggen de moeders het uit aan de kinderen?

Quote

People cry and walk away and think about the fateful day - Now they wish they'd given Jack more affection and respect

Excerpt From A Teenage Opera

Late release

Het duurde tot 1996 (!) voordat de gehele rockopera op cd verscheen, A Teenage Opera was wat dat betreft geen succes. Wel inspireerde Mark Wirtz andere artiesten, waaronder Pete Townshend voor The Who's Tommy. Keith West scoorde nooit meer zo'n grote hit en belandde onder meer in de reclamemuziek-branche.

Beluister & bekijk Keith West's 'Excerpt From A Teenage Opera':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.