NPO Radio 5

Vijf keer Serge Gainsbourg

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf keer Serge Gainsbourg

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat chansonnier Gainsbourg overleed. In zijn oeuvre komen ook veel duetten met diverse dames voor. Wij zetten er vijf op een rij.

L'amour

Dat Gainsbourg in zijn hoogtijdagen een echte charmeur was die menig vrouwenhart liet smelten, dat merken we wel uit het nummer 'Je T'aime...'. Met een kreunende Jane Birkin zong hij dit zwoele liefdesliedje dat de geschiedenisboeken in is gegaan als de ultieme liefdesmelodie. Liefde was er zeker, want de twee hadden een kortstondige relatie en kregen een dochter:

'Bonnie And Clyde"

In 1968 bracht de charmeur samen met Brigitte Bardot het nummer 'Bonnie And Clyde' uit. Het nummer is terug te vinden op zowel Gainsbourg's album Initials B.B. als op Bardot's album Bonnie And Clyde. De videoclip is alleen al schitterend om te zien, maar het nummer dat Gainsbourg schreef voor dit duet doet er zeker niet aan onder:

Vader en dochter

Muzikaliteit zat duidelijk in de familie. Samen met zijn dochter Charlotte Gainsbourg nam hij het nummer 'Lemon Incest' op. Vergis je niet, want ze klinkt bijna net als haar moeder Jane Birkin:

Anna Karina

Een nummer over een onmogelijke liefde, dat bracht Gainsbourg in 1967. Gainsbourg schreef het nummer voor Anna Karina, maar uiteindelijk namen ze het toch samen op:

Catherine Deneuve

We sluiten het rijtje af met nog een zwoel liefdesduet. Gainsbourg zong samen met Catherine Deneuve het nummer 'Dieu est un Fumeur de Havanas'. Gainsbourg schreef en componeerde het nummer in 1980 voor de film Je vous aime van Claude Berri. Zwijmel nog een keer mee met de klanken van Serge Gainsbourg: