NPO Radio 5

Top-album: Mr. Tambourine Man

  1. Nieuwschevron right
  2. Top-album: Mr. Tambourine Man

Het van menig geleende plaatjes voorziene debuutalbum Mr. Tambourine Man (1965) bevat een aantal klassiekers: kent u ze nog?

Bob Dylan

De Amerikaanse Byrds brachten hun debuutalbum Mr. Tambourine Man uit in de zomer van 1965. Zanger en tamboerijnman Gene Clark schreef diverse hits van het album, maar de grootste hit schreef hij echter niet zelf. Het eerste nummer op de plaat is een cover van Bob Dylan. Dylan schreef het nummer aanvankelijk voor zijn eigen album Another Side Of Dylan. Hij vond het nummer echter niet goed genoeg. The Byrds daarentegen namen het nummer ook op en zij scoorden in Nederland een hit die 19 weken in de Top 40 wist te staan.

Vergelijk de twee versies eens met elkaar, want welke is nu de beste, Dylan of toch The Byrds?

'I'll Feel A Whole Lot Better'

Het tweede nummer op dit legendarische album is 'I'll Feel A Whole Lot Better'. Het nummer is geschreven door Gene Clark en gaat over de twijfel om wel of niet een relatie te verbreken, omdat de vrouw niet geheel eerlijk is geweest. Dat de band zich liet inspireren door andere artiesten, dat blijkt ook uit dit nummer. De track is ontwikkeld rondom een een gitaarriff dat Clark heeft afgeleid van het nummer 'Needles And Pins' van The Searchers. Herkent u het er in terug? Het nummer is later nog succesvol gecoverd door Tom Petty, maar uiteindelijk gaat er niets boven het origineel:

'Spanish Harlem Incident'

Het derde nummer van de plaat is 'Spanish Harlem Incident', ook een cover van Bob Dylan. Dylan bracht dit nummer zelf wel uit en werd veelal geprezen om zijn uitvoering. The Byrds coverden ook deze Dylan-hit met succes. 'Spanish Harlem Incident' was een van hun favoriete nummers voor op het podium:

4. 'You Won't Have To Cry'

'The Bells Of Rhymney'

Deze uitvoering van 'The Bells Of Rhymney' is de meest bekende versie van het nummer. Toch is ook dit lied geen origineel van The Byrds, maar geschreven door Pete Seeger. De versie van de band was daarnaast ook van grote invloed op de latere muziek. Zo was het een van de eerste nummers waar op complexe wijze in harmonie werd gezongen. Deze wijze van harmonie is van grote invloed geweest op de latere musicals. Daarnaast is het nummer ook van invloed geweest op The Beatles. George Harrison basseerde het nummer 'If I Needed Someone' rondom het zelfde gitaarriff van The Byrds.

7. 'All I Really Want To Do'
8. 'I Knew I Want You'
9. 'It's No Use'
10. Don't Doubt Yourself, Babe'

'Chimes Of Freedom'

Ook deze Dylan-cover heeft een bijzonder staartje. Het nummer werd als laatste opgenomen en zorgde voor een hoop heisa in de band. Nadat de band de instrumentale versies hadden opgenomen, kondigde David Crosby aan niet te willen zingen op de plaat en verliet de studio. De reden waarom hij het nummer niet wilde opnemen is nooit bekend geworden.... Aan het einde van de dag kwam hij alsnog in tranen de studio binnen en zong:

12. 'We'll Meet Again'

Top 200 van de Jaren 60

Bekijk de Top 200 van de Jaren 60 >>