NPO Radio 5

Brian Wilson laat Pet Sounds herleven in Carré

  1. Nieuwschevron right
  2. Brian Wilson laat Pet Sounds herleven in Carré

Fans van The Beach Boys gingen maandagavond in Carré terug naar het jaar 1966, want Beach Boys-brein Brian Wilson speelde daar Pet Sounds integraal live.

(door Pierre Oitmann)

Gouden jubileum

Wie een top 10 gaat samenstellen van de beste albums van de jaren '60 ontkomt er niet aan om Pet Sounds van The Beach Boys erin te zetten. Sterker nog, bij menig overzicht van de beste albums ooit gemaakt, wordt die beroemde Beach Boys-elpee uit genoemd. Om het gouden jubileum van de plaat uit 1966 te vieren, startte Brian Wilson vorig jaar al een tournee, die hem de avond vóór de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag in theater Carré te Amsterdam brengt.

Stemmen smeren

Wilson is niet alleen naar de hoofdstad afgereisd. Hij staat op de bühne met een tienkoppige begeleidingsband, met daarin onder meer Beach Boys-collega Al Jardine en parttime Beach Boy Blondie Chaplin, die ook met The Rolling Stones stadia onveilig maakte. Chaplin weet alle aandacht naar zich toe te trekken, zelfs in de liedjes waarin hij niet of nauwelijks een rol van betekenis heeft. Alvorens begonnen wordt aan Pet Sounds, smeren de muzikanten hun stemmen met klassiekers als 'California Girls', 'Don't Worry Baby' en 'Surfer Girl'.

75 jaar

Gezien het diepe dal waar Brian Wilson in de jaren '70 doorheen ging, mag het misschien verwonderlijk heten dat de muzikant anno 2017 nog op wereldtournee gaat. Het Beach Boys-opperhoofd werd onlangs 75, maar anders dan leeftijdsgenoot Paul McCartney, die vrijwel zijn hele leven opgetreden heeft, is Brian Wilson zowel fysiek als vocaal niet bepaald in topconditie. Zonde, zeker gezien zijn legendarische status als liedjesschrijver en vernieuwer van de popmuziek.

Ondergesneeuwd

Een muzikale held als Brian Wilson zou de show moeten stelen, zeker gedurende een concert waarin zijn geesteskind en tevens magnum opus Pet Sounds centraal staat. Hij mag dan wel prominent op het midden van het podium van Carré zitten, achter zijn witte piano, maar hij wordt overschaduwd door de muzikanten om hem heen. Wilsons stem is broos en onzuiver, vooral in een anderzijds onvolprezen uitvoering van 'God Only Knows'. De muziek klinkt wonderschoon, al doet Wilsons zang jammerlijk afbreuk aan één van zijn beste composities.

Nauwkeurig nagebootst

De betreurenswaardige tekortkomingen van Wilson worden ruimschoots gecompenseerd door het tiental muzikanten dat hem vergezelt. Al Jardine is in topvorm en zingt nog steeds de sterren van de hemel, evenals zijn zoon Matt, geboren in het jaar waarin Pet Sounds gecreëerd werd. De vocale harmonieën in nummers als 'Wouldn't It Be Nice', 'God Only Knows' en 'Sloop John B' zijn werkelijk schitterend en het is verbluffend hoe nauwkeurig de versies van de elpee live worden nagebootst met compleet andere muzikanten.

Feest der herkenning

Jardine staat nog even stil bij het feit dat The Beach Boys, minus Brian Wilson, begin jaren '70 enige tijd in Nederland hebben doorgebracht, hetgeen resulteerde in de elpee Holland, waarvan de liedjes 'Sail On, Sailor' en 'California Saga' worden gespeeld. De uitgebreide toegift van Wilson en consorten is een waar feest der herkenning, met achtereenvolgens 'Good Vibrations', 'Barbara Ann', 'Surfin' U.S.A.' en 'Fun, Fun, Fun'. Een heerlijk avondje Beach Boys, al was het zonder Brian Wilsons aanwezigheid ook heel leuk geweest.

Foto's: Bullet-Ray