NPO Radio 5

De klok 1 uur achteruit

  1. Nieuwschevron right
  2. De klok 1 uur achteruit

Op 30 oktober ging de wintertijd weer in. De klok werd weer een uur teruggezet naar de Europese standaardtijd.

Midden-Europese Tijd

Wintertijd wordt ook wel de standaardtijd genoemd. In Nederland werd op 1 mei 1909 de Nederlandse Standaardtijd ingevoerd. In 1940 werd in Nederland door de Duitse bezetter de Midden-Europese Tijd ingevoerd. Deze tijd hanteren wij net zoals bijna alle andere Europese landen nog steeds.

Voor- of achteruit?

Elk jaar is het lastig om te bedenken of de klok nou voor- of achteruit gaat. Er is een handig ezelsbruggetje voor: in het VOORjaar gaat de klok één uur VOORuit en in het najaar gaat de klok één uur achteruit. Johnny Hates Jazz maakte een nummer met als titel: 'Turn Back The Clock'. Een prima ondersteuning voor de wintertijd:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Swingen en dansen

Vannacht is de klok om drie uur één uur achteruitgegaan. Vandaag hebben we dus één extra uur. Iedereen vult dat op zijn eigen manier in. Misschien heb je vandaag één extra uur geslapen of was je vandaag juist één uur eerder uit bed om extra lang van de dag te kunnen genieten. Vroeger zal je misschien een uurtje extra hebben gedanst in de discotheek of een uurtje extra geswingt op Bill Haley & His Comets met 'Rock Around The Clock':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.