NPO Radio 5

Eerbetoon aan Nat 'King' Cole

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerbetoon aan Nat 'King' Cole

Het is 97 jaar geleden dat Nat King Cole werd geboren. De jazzartiest stierf jong, maar niet zonder een grootse muzikale nalatenschap achter te laten.

1943

Nat 'King' Cole zoals Nathaniels Coles genoemd wordt breekt door bij het grote publiek in 1943. Met zijn hit 'Straighten Up And Fly Right' welk hij uitbracht met het King Cole Trio behaalde de Amerikaanse hitlijsten. Het nummer is gebaseerd op een verhaal dat Cole's vader vaak vertelde voor zijn preken. Later is het nummer ook uitgebracht door onder andere The Andrews Sisters die er een hit mee scoorden in 1945. Cole's dochter Natalie bracht het nummer ook opnieuw uit ter ere van haar vader.

Luister hier naar de versie van zijn dochter Natalie Cole.

Filmmuziek

Nat 'King' Cole speelt in de jaren 50 en 60 in diverse films, zoals St. Louis Blues en The Blue Gardenia. Ook heeft hij voor diverse films muziek gemaakt. Het nummer 'Mona Lisa' is afkomstig uit de film Captain Carey uit 1950. Het nummer is later opnieuw gebruikt in de Britse film Mona Lisa uit 1986 en komt ook voor in Rear Window van Hitchcock. Belangrijker is nog wel te noemen dat het nummer in 1950 ruim acht weken boven aan de Billboard Singles Chart stond en tevens is opgenomen in de Grammy Hall of Fame in 1992.

Overlijden

De jazzartiest is echter niet heel oud geworden. Nat 'King' Cole overleed in 1965 aan de gevolgen van longkanker. De oorzaak van de ziekte ligt waarschijnlijk aan het feit dat hij per dag drie pakjes mentholsigaretten rookte. De sigaretten zouden ervoor zorgen dat zijn stem mooi laag zou blijven. Zijn laatste bekende nummer dat hij heeft gezongen is een cover van Jeri Southern, 'When I Fall In Love', dat hij zong in The Jack Benny Program. Hij werd geïntroduceerd als 'de beste vriend die een lied kon hebben'. Cole is in de show de hoofdgast en zingt meerdere liedjes. Bekijk hier de aflevering van The Jack Benny Program met Nat 'King' Cole.