NPO Radio 5

Ike en Tina, hemel en hel

  1. Nieuwschevron right
  2. Ike en Tina, hemel en hel

Op 15 oktober 1976 gingen Ike & Tina muzikaal uit elkaar. Maar slechts 1 van de 2 Turners zou er sterker uitkomen.

Anna Mae

In 1960 brengen Ike & Tina Turner hun eerste single 'A Fool in Love' uit. Tina Turner is dan nog een nieuwe naam voor de jonge ex-verpleegster Anna Mae Bullock.

Live shows

Grootste hits voor de twee, ondersteund met de Ikettes zijn de Creedence Clearwater Revival cover 'Proud Mary', 'River Deep, Mountain High', A Love Like Yours' en 'Nutbush City Limits'. Vooral voor de enthousiaste live-optredens krijgt de groep veel respect. De power is onovertroffen, zoals in 1991 blijkt met een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame.

Alleen

Op 27 juli 1976 scheiden de twee, een aantal maanden voor de muzikale scheiding. Ike Turner zou uiteindelijk blijven optreden maar ook tijd in de gevangenis doornemen. Tina daarentege begint in de jaren '80 een succesvolle solo-carrière, beginnend met de single 'Let's Stay Together'(1983), een cover van Al Green:

Misbruik

In 1993 verschijnt de biografische film What's Love Got To Do With It?, waarin de verschrikkelijke periode bij Ike Turner voor Tina wordt verbeeld. Het lichamelijke misbruik laat weinig aan de verbeelding over. In dit interview praatte de zangeres uitgebreid over de film:


In 2007 overleed Ike Turner op 76-jarige leeftijd. Tina woont al jaren in Zwitserland, maar treedt naar eigen zeggen nooit meer op.