NPO Radio 5

Legendarisch: A Night At The Opera

  1. Nieuwschevron right
  2. Legendarisch: A Night At The Opera

Het legendarische album A Night At The Opera werd in 1975 uitgebracht door Queen. Op dit album staan bijvoorbeeld 'You're My Best Friend' & 'Bohemian Rhapsody'.

Heel erg duur

Het favoriete album van onder meer onze Zin In Weekend presentator Wilfred Kemp is A Night At The Opera van Queen. Uitgebracht in 1975 was de elpee in die tijd de allerduurste ooit gemaakt. De twaalf nummers van het album hebben stuk voor stuk een eigen uniek verhaal.

1. 'Death On Two Legs (Dedicated To...)'

2. 'Lazing On A Sunday Afternoon'

Freddie Mercury schreef in totaal vijf nummers voor het album A Night At The Opera. De tweede track op het legendarische album is 'Lazing On A Sunday Afternoon', ook van zijn hand. Het nummer is een van de kortst gemaakte nummers van Queen met een duur van slechts 1 minuut en 7 seconden. Mercury zong het nummer door een microfoon dat in een emmer was geplaatst, waardoor het net lijkt alsof het door een megafoon wordt gezongen.

3. 'I'm In Love With My Car'

Het nummer 'I'm In Love With My Car' heeft voor frictie gezorgd binnen de band. Drummer Roger Taylor was serieus toen hij het nummer maakte, terwijl Brian May dacht dat hij eigenlijk een grapje maakte. De frictie ontstond rondom de positie waarop het nummer op de plaat moest komen te staan. Mercury vond dat het op de B-kant moest komen, Taylor daarentegen was het er niet mee eens en vond dat het nummer beter verdiende.

4. 'You're My Best Friend'

Het eerste nummer dat bassist John Deacon schreef was het nummer 'You're My Best Friend'. Deacon schreef het nummer op een piano die hij wilde leren bespelen. Het nummer is een ode aan zijn eigen vrouw en Deacon wilde graag dat het nummer op diezelfde elektrische piano zou worden gespeeld. Mercury weigerde het om deze piano te gebruiken. "Het is te klein en verschikkelijk en ik vind het maar niks", zei de zanger over de piano. Mercurcy speelde het nummer liever op een grote vleugel.

5. ''39''
6. 'Sweet Lady'
7. 'Seaside Rendezvous'
8. 'The Prophet's Song'

9. 'Love Of My Life'

Freddie Mercury schreef de ballade 'Love Of My Life' over Mary Austin met wie hij begin jaren '70 een relatie had. Het latere nummer 'These Are The Days Of Our Life' verwijst terug naar 'Love Of My Life'. Het nummer is een grote hit van de band, maar heeft echter nooit in de Nederlandse hitlijsten gestaan.

10. 'Good Company'

11. 'Bohemian Rhapsody'

De allergrootste hit van Queen, 'Bohemian Rhapsody', staat op het album A Night At The Opera. In 1975 was dit het duurste nummer ooit gemaakt. Het nummer duurt iets langer dan zes minuten en dat zag de platenmaatschappij aanvankelijk niet zitten, omdat het gangbare ruim 3 minuten was. Mercury's vriend en radio-dj Kenny Everett draaide het nummer op de radio en het werd een hit, waarna het alsnog als single werd uitgebracht. Binnen negen weken werd het nummer als single meer dan een miljoen keer verkocht. Nog bijzonderder is misschien wel de videoclip van het nummer waarbij er verschillende video-effecten werden toegepast.

12. 'God Save The Queen'