NPO Radio 5

The Beatles en Brian Epstein

  1. Nieuwschevron right
  2. The Beatles en Brian Epstein

Op 3 december in 1961 vindt een voor de popmuziek wel erg belangrijk gesprek plaats: The Beatles zijn voor het eerst op bezoek bij Brian Epstein.

Hamburg

De vier jonge heren uit Liverpool hebben even daarvoor met Tony Sheridan in Duitsland het van oorspronk folklied 'My Bonnie' (1961) opgenonen als The Beat Brothers. Maar, slechts als begeleidingsband van de dan in het Hamburgse clubcircuit populaire zanger Tony Sheridan:

Interesse

Epstein krijgt het plaatje in handen, en besluit er een lading van te kopen. Ze gaan in zijn Engelse platenzaak als warme broodjes over de toonbank. Hoog tijd voor een meeting.

De man heeft dan geen ruime ervaring als manager, hij beheert een van zijn vaders platenwinkels, schrijft een column in Mersey Beat magazine en hoort de Beatles vlakbij in The Cavern Club. Weken later tekenen de 4 het contract om Epstein als manager in te stellen.

Details

Brian maakt als manager met een aantal vroege beslissingen toch een grote indruk: zo helpt hij drummer Pete Best door Ringo Starr te laten vervangen, en tipt hij de vier gezamenlijk een buiging te maken na een optreden: 2 onmisbare Beatles kenmerken. Zijn 'magic touch' wordt al snel heet nieuws, waarna artiesten als Cilla Black en Gerry & The Pacemakers ook maar al te graag door Epstein vertegenwoordigd willen worden.

Overlijden

Brian Epstein overlijdt op pas 32-jarige leeftijd: het is een overdosis op 27 augustus 1967. Op dat moment is het al rustiger in zijn leven, omdat The Beatles geen optredens meer geven. "Als iemand de vijfde Beatle was, dan was het Brian", aldus Paul McCartney over de man die hun belofte waar liet maken.

De leden van de band hadden er -vlak na een ontmoeting met de Maharishi- een spirituele kijk op:

In 2014 is Brian Epstein geëerd door de Rock & Roll Hall Of Fame.