NPO Radio 5

35 jaar geleden: sterfdag Bob Marley

  1. Nieuwschevron right
  2. 35 jaar geleden: sterfdag Bob Marley

Vandaag, 11 mei 2016, is het precies 35 jaar geleden dat Bob Marley overleed. De reggae-legende veroverde de wereld met zijn prachtige muziek!

Jonge Bob

Bob Marley wordt op 6 februari 1945 geboren op het eiland Jamaica en kwam al snel in aanraking met muziek. Bob staat hieronder samen met zijn moeder Cedella Booker op de foto (nog zonder zijn kenmerkende dreadlocks).

Eerste single

Al op 14-jarige leeftijd besluit Bob het ouderlijk huis te verlaten om een muziekcarrière te beginnen. Een goede beslissing! In 1962 verschijnt zijn eerste single 'Judge Not'.

The Wailers

In 1963 richt hij de groep The Wailers op met de zangers: Peter Tosh, Bunny Livingstone, Junior Braithwaite, Beverly Kelso en Cherry Smith. Later gaat de band verder onder de naam Bob Marley & The Wailers, een wereldsucces! Ze schrijven hits als 'No Woman No Cry', 'Get Up, Stand Up' en 'Could You Be Loved'. Zie hieronder een foto uit 1973 van de wereldberoemde groep:

Balletje trappen

Tussen alle optredens door was Bob Marley veel bezig met voetballen. Af en toe kon hij het niet laten om voor een optreden nog even een balletje te trappen. Zie hieronder een backstage foto samen met Jimmy Hendrick.

Vrede

Bob Marley streed met zijn muziek vooral voor vrede in Jamaica, en had daarin ook een belangrijk aandeel. "We need to love one another, live in peace and harmony. Instead, we quarrel and fight", aldus Marley. In 1981 bezwijkt de Rastafari aan kanker en overlijdt op 35-jarige leeftijd.