NPO Radio 5

Muziek en politiek gaan samen

  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek en politiek gaan samen

De tijd van Obama is bijna voorbij... Onlangs werd er in Wekker-Wakker! gepraat over de Amerikaanse verkiezingen. In de Verenigde Staten gaan goede liedjes en politiek hand in hand!

Toestanden

Volgend jaar pas wordt een nieuwe Amerikaanse president verkozen. Aan de democratische kant hebben we Hillary Clinton, maar aan de Republikeinse zijde 14 gegadigden! Hoe kon het zo uit de hand lopen? Perry Vermeulen lichtte het toe:

Muzikale vriendschap of oorlog

Muziek en politiek gaan in de VS schaamteloos samen... soms met meer succes, soms met minder! Hieronder slechts een paar voorbeelden:

Mac steunt Clinton

Toen Bill Clinton (D) in 1992 in de race was voor het Witte Huis, koos hij een campagnelied, in dit geval 'Don't Stop van Fleetwood Mac:

All the way, Jack

In 1964 wist John F. Kennedy (D) niemand minder dan Frank Sinatra te strikken voor zijn campagne. 'High Hopes' wordt in een JFK jasje gestopt:

Ruzie met Petty

In 2000 wist de later succesvolle kandidaat George W. Bush (R) zanger Tom Petty op de kast te krijgen: Petty had namelijk geen toestemming gegeven voor het gebruik van zijn 'Won't Back Down'. Een later bezong hij wel de slachtoffers van 11 september met het lied, ook een statement:

Neil zegt nee

Pas een paar weken geleden kreeg multimiljonair en televisiester Donald Trump (R) het met Neil Young aan de stok kreeg. De magnaat had geen toestemming gevraagd voor Young's 'Rockin' In The Free World'! Bekijk dit nieuwsbericht, waarin Trump claimt dat Neil Young juist fan was: