NPO Radio 5

7 bands die een re

  1. Nieuwschevron right
  2. 7 bands die een re

Door de jaren heen vallen veel bands uit elkaar. Maar sommige komen uiteindelijk weer bij elkaar, voor een re

The Police

In 1984 maakt de The Police bekend dat ze gaan stoppen. Bekend van nummers als 'Roxanne', 'Every Breath You Take' en 'Message In A Bottle'. De band wilde er even tussenuit, maar hoe lang het precies zou duren weet niemand. In een reeks interviews zeggen ze twee jaar. Hun laatste concert geven ze op dat moment in Melbourne, Australië.

In 1985 krijgen de bandleden ruzie en valt het doek definitief voor de band. Sting gaat succesvol solo verder. Pas in 2007 staat de band op aandringen van Sting weer in de volledige bezetting op het podium tijdens een reünie. De band viert het 30-jarige bestaan met een reeks reünieconcerten.

Bekijk hier de backstage interviews met The Police in 1984 bij hun voorlopig laatste optreden:

Dolly Dots

Tussen 1979 en 1988 was de wereld in de ban van een meidengroep genaamd Dolly Dots. Ze scoren internationale hits met nummers als 'Radio' en 'Love Me Just A Little Bit More'. Maar in 1988 besluiten de zes dames dat het genoeg is. Het succes neemt af en ze besluiten op 2 oktober 1988 een afscheidsconcert te geven. Iedere Dot gaat haar eigen weg. Toch kriebelt het zingen en Paul de Leeuw krijgt het voor elkaar om de meiden 10 jaar later in zijn televisieprogramma Laat de Leeuw op te doen treden.

Niet een reünie...

Hier bleef het echter niet bij, want de Dots werden gevraagd door elektronicafabrikant Princess om op te treden voor een groots personeelsfeest. Daarbij werden 200 fans door middel van loting ook uitgenodigd om het optreden bij te wonen. In 2007 komen de Dolly Dots nog een keer samen om op te treden tijdens Vrienden van Amstel Live.

Dit zal echt de laatste keer zijn. Op 20 juli 2009 overlijdt zangeres Ria Brieffies aan de gevolgen van longkanker. De meiden besluiten met het wegvallen van Brieffies om definitief niet meer op te treden. Maar je weet het nooit...

Eagles

Onze 'Hotel California' vrienden de Eagles scoorden hit na hit in de jaren '70. Ze maakten diverse albums waaronder Desperado, One Of These Nights en natuurlijk Hotel California. In 1980 verscheen de band na The Long Run-Tour een lange tijd niet meer op het podium. Diverse leden probeerden een solocarrière tegemoet te gaan. Don Henley en Glenn Frey hadden een paar bescheiden hitjes, maar echte grote successen bleven uit. Begin jaren negentig werd het album Common Thread uitgebracht ter ere van de band.

Travis Tritt was een van de makers van dit eerbetoon en wilde graag dat de band bij elkaar kwam voor een videoclip van het nummer 'Take It Easy'. Dit bracht de band uiteindelijk weer bij elkaar in 1994. Diverse reünies volgen vanaf dat moment. In 2016 wordt bekend gemaakt dat Glenn Frey is overleden aan de gevolgen van reuma en longontsteking. De band speelt een eerbetoon dat jaar voor Frey op de Grammy's.

Cliff Richard en The Shadows

De beroemde instrumentale band The Shadows hebben jaren lang Cliff Richard begeleid tijdens zijn succesvolle carrière. De manager van Richard ontdekte de band onder de naam The Drifters in het Londense Two I's Coffee Bar. De band moest echter hun naam veranderen, vanwege de gelijknamige Amerikaanse band en dat werd al snel The Shadows. Ze gingen mee met Cliff Richard en waren mede verantwoordelijk voor hits als 'Don't Talk To Him', 'I'm The Lonely One' en 'Living Doll'.

In 2004 deden ze The Final Tour en stopten definitief. Althans, de stop was van korte duur, want in 2009 stond de band weer op het podium ter ere van het 50-jarige artiestenjubileum van Cliff Richard.

Simon And Gurfunkel

Tijdens hun middelbare schoolperiode leerden Paul Simon en Art Garfunkel elkaar al kennen. In 1962 ontmoetten ze elkaar weer en vanaf 1963 stonden ze samen op de bune als het zangduo Simon And Garfunkel. Vanaf 1967 breekt het duo doordat hun muziek als soundtrack wordt gebruikt in de film The Graduate. Ze scoren hit na hit met nummers als 'Mrs. Robinson', 'Bridge Over Troubled Water' en 'Sound Of Silence'. Samen wonnen ze vijf Grammy's voor hun albums, maar besloten om in 1970 definitief uit elkaar te gaan als duo.

Toch kunnen ze het niet laten om op 19 september 1981 samen opnieuw op te treden in Central Park New York. Dit is de eerste reünie die het duo beleeft, want in 2004 en 2009 gingen de twee opnieuw samen op internationale tournee.

Fleetwood Mac

Een band waarvan het eigenlijk onduidelijk is of ze nu daadwerkelijk zijn gestopt of niet. Wel heeft de band een behoorlijke mindere periode gehad. De band wordt in 1967 oorsponkelijk opgericht als bluesband door Peter Green. Al snel gaat de band meer richting de popmuziek en scoren ze hits in binnen en buitenland met nummers als 'Black Magic Woman', 'Go Your Own Way' en 'Albatross'. De band heeft in de loop der jaren regelmatig van bezetting gewisseld en nam de band in 1994 nog het geflopte album Time op.

In 1997 keerden de voormalige leden Christine McVie, Buckingham en Nicks terug in de band en was er weer even succes, tot McVie weer vertrok. De echte comeback vindt onverwachts plaats in 2014 waar McVie weer bekend maakte terug te keren in de band. Ook John McVie is inmiddels hersteld van zijn ziekte en voor het eerst in twintig jaar is de originele bezetting weer compleet. In 2014-2015 treedt de band op met hun On With The Show Tour en geven ze aan de studio in te willen duiken voor nieuw werk.

Doe Maar

We sluiten het rijtje af met de Nederlandse band Doe Maar. Tussen 1978 en 1984 voert de nederpopband Doe Maar de hitlijsten aan. Nummers als 'De Bom', 'Pa' en 'Doris Day' bezingen de dagelijkse problemen van jongeren in de maatschappij. Hun succes gaat zo ver dat, volgens geruchten, de zanger regelmatig ondergoed vond van vrouwelijke fans in zijn tuin. Wanneer de band bekend maakt te zullen stoppen barst Nederland in tranen uit.

Ze gaan de geschiedenisboeken in als de meest succesvolle Nederlandse commerciële band allertijden. In 1999 kondigde de band echter hun eerste reünie aan. Wat zou blijven bij een eenmalige reünie bleek al snel niet waar te zijn, want nog veel optredens volgden door de jaren heen. In 2012 speelden ze meerdere concerten tijdens de Symphonica In Rosso reeks en in 2016 staat de band opnieuw op de planken tijdens Pinkpop.