NPO Radio 5

Paul McCartney vond Wings niet goed

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul McCartney vond Wings niet goed

Na de break-up met The Beatles begon Paul McCartney een nieuw avontuur met de band Wings. Achteraf gezien is hij van mening dat het niet de beste muzikale periode van hem is geweest.

Depressie

Toen The Beatles in 1970 besloten te stoppen met hun succesformatie en ieder zijn eigen weg insloeg, raakte Paul McCartney in een depressie. In een interview met de Britse krant The Telegraph vertelt hij dat het stoppen met the Beatles erg moeilijk was: "Ik wist ook niet zeker of ik een toekomst in de muziek zou hebben." Linda McCartney trok hem uit de zware periode en samen richtten ze de band Wings op. De kritiek die de band ontving is niet altijd lovend. Nu geeft Paul McCartney toe dat het niet zijn meest muzikale hoogtepunt is geweest uit zijn carrière.

Linda McCartney

Veel kritiek was er op Linda McCartney, omdat ze slecht keyboard speelde. Vaak is hem gevraagd waarom hij er niet voor koos om een 'superband' op te richten. "Het was Linda die mij aanmoedigde om verder te gaan. Ik wilde opnieuw vanaf stap één beginnen, net zoals we met The Beatles deden." Hij wist dat Linda geen keyboard kon spelen, maar John Lennon kon in het begin ook geen gitaar spelen en ook dat leerde hij door te doen.

James Bond

De band die tussen 1971 en 1980 bestond heeft een aantal verschillende bezettingen gehad met Paul, Linda McCartney en Denny Laine als harde kern. In 1973 maakte de band hun grootste hit 'Live And Let Die'. Paul en Linda schreven het nummer als soundtrack voor de James Bond film en het leverde hen een Oscarnominatie op. Ook in Nederland deed de soundtrack het goed en behaalden ze de 29ste plek in de Mega Top 50.

Geen spijt

Terugblikkend op zijn tijd met Wings heeft Paul er geen spijt van. "Ik ben blij dat we het hebben gedaan." McCartney heeft tien jaar lang plezier gehad van de band en brachten naast 'Live And Let Die' nog een aantal andere hitsingles uit. De meest succesvolle single van Wings in Nederland is 'Mull of Kintyre' die vijf weken aan de toppositie wist te blijven plakken in 1977.

Top 200 van de Jaren Zeventig

De NPO Radio 5 luisteraar is in ieder geval enthousiast over de muziek van Paul, Linda & Wings: ze staan in de Top 200 van de Jaren Zeventig!