NPO Radio 5

'Respect'!

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Respect'!

Het nummer 'Respect' is misschien wel het meest bekend geworden door Aretha Franklin in 1967. Toch is het niet haar eigen originele nummer, want dat was namelijk van Otis Redding. Dit is het verhaal achter de hit van 'Respect' van Aretha Franklin.

Otis Redding

Het iconische "R-E-S-P-E-C-T" zoals veel mensen het nummer ook wel kennen, werd in 1965 geschreven in slechts een dag tijd door Otis Redding. Hij bracht het nummer uit op zijn album Otis Blue: Otis Redding Sings Soul als tweede single van de plaat. Het werd een grote hit voor de zanger en behaalde de vierde plaat in de toplijst voor R&B Singles.

Pleidooi

Het nummer heeft een bijzondere betekenis gehad voor Otis Redding. Zo vertelde hij vlak voor zijn dood dat het nummer een van zijn favoriete nummers was. Het was een pleidooi voor respect en erkenning door een vrouw.

Aretha Franklin's versie

In 1967 werd het nummer opnieuw een grote hit, ditmaal door soullegende Aretha Franklin. Aretha vertelde in een interview met Jet Magazine in 2007 dat ze werd gevraagd om een nummer in een tijdcapsule te plaatsen. Ze koos voor 'Respect' omdat het nummer het verleden, het heden en de toekomst omving. Ze had echter niet verwacht dat haar versie zo'n grote impact zou hebben. Zo werd het nummer in juni 1967 dé Amerikaanse nummer één-hit en werd het gekozen tot anthem voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Aretha heeft zo dus een mooi eerbetoon geleverd aan Otis Redding zijn bedoeling van het nummer, alleen werd het nu van respect door een vrouw veranderd in respect vóór een vrouw.

Concertgebouw Amsterdam

In 1968 was de Queen of Soul even in Nederland voor een aantal optredens. Aretha heeft vliegangst en daardoor trad ze weinig in het buitenland op. Muziekrescencent Michiel de Ruijter bezocht het concert voor Het Parool in Amsterdam. De 26-jarige Aretha Franklin betoverde de zaal met "diepzwarte, opwindende muziek". De beelden van het optreden werden destijds uitgezonden door de AVRO, maar die bleken later te zijn verdwenen. Of ze gewist waren of niet was onduidelijk. Maar we hebben een video kunnen vinden van dit bijzondere optreden.