NPO Radio 5

In 1962 #1: Anneke Grönloh

  1. Nieuwschevron right
  2. In 1962 #1: Anneke Grönloh

Anneke Grönloh is een van Nederland's succesvolste zangeressen: ze stond in 1962 met haar nummer 'Paradiso' wekenlang op nummer één.

Jeugd

Anneke Grönloh wordt in 1942 geboren en brengt het grootste gedeelte van haar jeugd door in een Jappenkamp samen met haar moeder. Haar vader is een Haagse sergeant-majoor en zit tijdens haar jeugd. Na de oorlog keert Anneke samen met haar familie naar Nederland en groeit op in Eindhoven.

Koelewijn

Op het Gemeentelijk Lyceum in Eindhoven ontmoet de zangeres Peter Koelewijn. Samen met Koelewijn treedt ze op als Miss Dynamite. In december 1959 doet Grönloh mee aan Cabaret Der Onbekenden en wint daarmee een platencontract als hoofdprijs.

Songfestival

De zangeres bestormt in de jaren '60 niet alleen de Nederlandse hitlijsten. Ze scoort ook hits in het buitenland zoals Spanje, Duitsland, Maleisië, Indonesië en Singapore. In 1964 doet Anneke Grönloh namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival. Het nummer waarmee ze meedoet heet 'Jij Bent Mijn Leven'. Ze haalt dan de tiende plaats in Kopenhagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.