NPO Radio 5

Moet ik mijn paspoort afgeven?

  1. Nieuwschevron right
  2. Moet ik mijn paspoort afgeven?

Stel dat u deze zomer op vakantie gaat en in het hotel uw paspoort moet afgeven, is dit verstandig? Volgens Ida Matthijsse is dit geen goed idee.

Op vakantie

Als u deze zomer op vakantie gaat naar een camping of hotel, dan moet u bij het inchecken altijd uw identiteitsbewijs of paspoort laten zien. In sommige gevallen vraagt de receptie om uw paspoort even te mogen bewaren en kunt u het later terugkrijgen, maar is dit wel zo verstandig? Wekker-Wakker! belde met Ida Matthijsse van de ANWB, want zij vindt het geen goed idee.

Identiteitsfraude

Matthijsse vertelde dat hotels en campings een nachtregister moeten maken. "Ze moeten bijhouden wie er zijn." Voor dit register zijn er bepaalde gegevens nodig die op je reisdocument staan. Soms stellen ze dat uit en vragen of ze je paspoort even mogen bewaren, zodat ze het later kunnen invoeren. Helaas komt dit niet altijd zonder gevaar volgens Matthijsse. Identiteitsfraude ligt namelijk op de loer. "Niet alle hotels zijn verkeerd, maar als het in verkeerde handen valt, kan het misgaan."

Torenhoge rekeningen

Recent is er in het nieuws gekomen, dat een man die op vakantie is geweest naar Turkije ineens allerlei rekeningen en aanmaningen aan zijn adres ontving. De gegevens van zijn paspoort bleken gekopiëerd te zijn en deze is vervolgens vervalst. Hiermee heeft een crimineel meerdere huizen gehuurd en die rekeningen staan op de naam van het slachtoffer.

Wat kun je doen?

Wanneer een camping of hotel om je paspoort vraagt kun je een aantal dingen doen volgens Matthijsse. "Laat direct de gegevens overnemen die nodig zijn", adviseert ze in eerste instantie. Als er een kopie wordt gevraagd, scherm dan met een speciaal pasje een aantal gegevens af of kras ze door. "Het gaat hierbij specifiek om je burgerservicenummer." Dit nummer hebben ze nodig om je paspoort na te kunnen maken en te vervalsen.


Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe