NPO Radio 5

Tijd voor vetbolletjes en pinda's

  1. Nieuwschevron right
  2. Tijd voor vetbolletjes en pinda's

We komen steeds dichter bij de winter en dat betekent dat het weer tijd wordt om de vogels te voorzien van een heerlijke maaltijd. Maar wanneer is het nu het beste moment om te beginnen met voeren?

Verwennen

Nu is het nog best warm voor de tijd van het jaar, maar het is zo leuk om al die kleine vogels in je tuin rond te zien vliegen op zoek naar eten. Kan je al beginnen met het ophangen van eten in je tuin of is het nog te vroeg? Manuëla vraagt het aan boswachter André Donker. "Als je nu alvast begint met de vogels te verwennen, dan blijven ze bij je huis in de buurt. Je kunt het beste langzaam beginnen met een beetje lokvoer en gedurende de winter opbouwen."

Menukaart

Veel voer is bijvoorbeeld te koop bij tuincentra, maar volgens Donker kun je tijdens een boswandeling ook alvast wat voedsel meenemen en bewaren tot de winter. "Ik ben zelf erg tuk op hazelnoten en tamme kastanjes. Die sla ik kapot en geef ik in de winter aan de vogels. Walnoten en rozenbottels kunnen ook heel goed. Droog alles wat je vindt een beetje." Toch kan de vetbol uit het tuincentrum ook zeker geen kwaad. Je voert de vogels traag. Als ze makkelijk bij het voer kunnen dan blijf je bijvullen, maar met vetbolletje moeten ze zelf meer moeite doen en bewegen en dan kan je langer naar ze kijken."

Balkon

Heb je zelf geen tuin, maar moet je het doen met een balkon en wil je ook genieten van al die mooie vogels om je heen. Dat kan! Volgens de boswachter moet je de vogels gewoon meer uitdagen om hoger te vliegen. Hang je voer in het zicht.

Beluister hier het gesprek:


Wekker-Wakker!
Presentatie: Manuëla Kemp & Henk Mouwe
ma-vr 07:00 - 10:00