NPO Radio 5

Andre had het Dik Voormekaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Andre had het Dik Voormekaar

Komiek en presentator Andre van Duin haalt herinneringen op

Veelzijdig man

André van Duin is niet weg te denken uit de theaters, van de televisie of op de radio. De komiek en presentator deed het allemaal. Wekker-Wakker! belt met Van Duin om herinneringen op te halen. Zo ging in de jaren 70 zijn eerste eigen revue De lach in de ruimte in première, presenteerde hij Ter Land, Ter Zee en In De Lucht en ook de Dik Voormekaar Show. "Toen deed ik heel veel", vertelt Van Duin. "Tegenwoordig doe ik maar een ding tegelijk", grapt hij.

Dik Voormekaar Show

Het allerleukste wat hij in die tijd vond om te doen is het maken van radio. "We mochten het thuis maken en aanleveren in Hilversum. Het was een jongensdroom!" Van Duin presenteerde de Dik Voormekaar Show samen met Ferry de Groot in 1973 op Radio Noordzee en later bij de NCRV. Tegenwoordig kunnen we alles makkelijk op de computer monteren, maar vroeger was dat anders volgens hem. "Het knippen en plakken van bandjes ging echt nog met plakband."

Muzikale persiflages

Veel van de typetjes die Van Duin deed verschenen ook in het theater en op de televisie. Hij creëerde veel persiflages van grote artiesten en maakte er een eigen vertaling van, maar het waren niet altijd de buitenlandse namen. Zo maakte hij in 1975 deze parodie op de hit 'We Zullen Doorgaan' van Ramses Shaffy.

Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe