NPO Radio 5

Neil Young 70 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Neil Young 70 jaar

Zijn impact op de muziekhistorie is groot: Deze week werd Neil Young 70 jaar oud. Een geweldige artiest die nog steeds op het podium staat. Kijk mee terug naar de man en zijn bands.

The Squires

Op school vormt Neil Young al zijn eerste bandjes, maar zijn eerste echte succes komt met The Squires. Met dit eerste bandje maakt hij alleen instrumentale nummers. Samen toeren ze rond in de auto van de moeder van Young. Met de band neemt hij hun eerste single 'Sultan' op. Dit doen ze op 23 juli 1963 bij radio-dj Bob Bradburn. Het gaat met Young niet zo goed op school en als hij achtien jaar is, stopt de band ermee. Later richt hij de groep op als Neil Young and the Squires. Ze touren rond in een lijkwagen die de zanger heeft gekocht.

The Mynah Birds

Het volgende bandje waar Neil Young in terecht komt is The Mynah Birds. Leadzanger James Johnson Jr. is uit het Amerikaanse leger weggelopen en leeft in Canada onder de naam Rick James. De band krijgt een contract bij Motown. Ze nemen daar zestien nummers op. Neil Young begint bij de band met het spelen op zijn twaalfsnarige akoestische gitaar, maar krijgt al snel een elektrische gitaar aangeboden. James Johnson Jr. wordt echter ontdekt en gearresteerd. De band valt uit elkaar en Motown brengt nooit de nummers uit.

Buffalo Springfield

De elektrische gitaar en versterkers die Neil Young heeft gekregen als hij bij The Mynah Birds zit verkoopt hij daarna weer. Hij koopt van het geld opnieuw een grote zwarte lijkwagen. Samen met zijn oud bandgenoot Bruce Palmer reist hij naar Californië. Hier ontmoet het duo Stephen Stills en samen met Richie Furay vormen ze de band die later Buffalo Springfield gaat heten. De single 'For What It's Worth' is hun eerste hit. Neil Young heeft vaak ruzie met Stills en hij stapt twee keer uit de band. Na die tweede keer houdt de hele band op met bestaan.

Solo

Na Buffalo Springfield stopt Neil Young met in bandjes te spelen. Hij gaat aan de slag met zijn eerste soloalbum Neil Young. Hij krijgt een contract bij Reprise Records dat zijn eerste album uitbrengt. Niet snel daarna volgt zijn single 'Loner' met op de B-kant het nummer 'Sugar Mountain'. Voor zijn tweede soloalbum werkt hij samen met de band Crazy Horse. Toch begint het weer te kriebelen en Young gaat door naar een volgende band...

Crosby, Stills, Nash and Young

En die band wordt Crosby, Stills, Nash and Young, een band die zonder hem ook al succes heeft geboekt. Twee dagen na hun eerste optreden op 16 augustus 1969 staat de band op het legendarische festival Woodstock. In 1970 toeren ze door Europa, het is voor Young zijn eerste toer door het continent. Helaas wordt deze vroegtijdig afgelast, doordat er veel onenigheid is tussen de bandleden. Ze nemen een korte pauze en gaan allemaal solo verder. Verschillende keren neemt de band nog albums op, maar Young blijft solo verder gaan.

Heart Of Gold

Tot op de dag van vandaag staat hij nog op het podium. Misschien wel de grootste solo hit die hij door de jaren heen heeft gemaakt is het nummer 'Heart Of Gold'. Het nummer is terug te vinden op het legendarische album Harvest. Dit album zorgt voor een enorme doorbraak in zijn lange solocarrière. Zijn vrienden van Crazy Horse komt hij ook nog tegen: ze toeren in 2014 de wereld over.

Juni dit jaar brengt hij zijn 36e album The Monsanto Years uit, een keiharde aanklacht tegen de genetische manipulatie van zaden door het bedrijf Monsanto. Hij heeft dus ook hart voor de natuur!