NPO Radio 5

Jerry Lee Lewis, 80 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Jerry Lee Lewis, 80 jaar

Vandaag bereikt de rock-'n'-rollpionier de bijzondere leeftijd van 80 jaar. Ondanks vele tegenslagen en controverse blijft de zanger en pianist overeind staan en treedt nog steeds op.

Vroeg in de vingers

Geboren met het talent al in zijn vingers, leert Jerry Lee Lewis zichzelf al op negenjarige leeftijd piano spelen. Als hij 13 jaar oud is, geeft Lewis zijn eerste optreden bij de lokale Ford-dealer bij hem in de buurt en haalt 13 dollar op. Hij komt uit een ontzettend arm gezin en het geld is heel veel voor hen in die tijd.

Begin van de rock-'n'-roll

Als Lewis zich mengt in een rock-'n-rollgemeenschap, die in die tijd ontstaat, begint het grote succes. In 1957 breekt hij door met zijn nummer ‘Whole Lotta Shakin’ Goin’ On’ Dit zijn opnames van een optreden uit 1964 waar hij het nummer speelt.


Ophef

In zijn leven heeft Jerry Lee Lewis veel te kampen met tegenslagen en stevige controverse: Zijn carrière stort in als er bij de pers bekend wordt dat zijn vrouw zijn pas dertienjaar oude nichtje Myra Gale Brown is. Ook overlijden zijn beide zoons al op jonge leeftijd en raakt hij verslaafd aan drank en drugs. Toch herpakt de rock-'n'-roll-legende zich en nu op tachtigjarige leeftijd staat hij nog steeds op het podium en rockt hij nog net zo hard als in zijn beginjaren.


Toen in 1958…

Taart

Ook Ringo Starr en Robert Plant zijn Lewis' verjaardag niet vergeten en brengen hem tijdens zijn verjaardagsoptreden een grote taart. Gefeliciteerd Jerry Lee Lewis!