NPO Radio 5

#1: WK finale 1978

  1. Nieuwschevron right
  2. #1: WK finale 1978

Op zondag 25 juni kolkt Buenos Aires onder de spanning van de voetbalfinale tussen Nederland en thuisland Argentini

Nederlaag

In het Etadio Monumental, voor het oog van 71.483S uitzinnige supporters, vangt om 15:00 lokale en 20:00 onze tijd de finale aan. Holland scoort eerst, Argentinie slaat terug: en pas in de verlenging wordt de winnaar beslist: na 105 minuten blijkt Argentinië wereldkampioen (3-1).

Gemeen

De reacties liegen er niet om: de harde wedstrijd wordt als partijdig en venijnig gezien, zo is te lezen in het dagboek van Jan Jongbloed:

"Vanaf het moment dat we het veld op gingen zijn de Argentijnen zich erg onsympathiek gaan gedragen. Om te beginnen kwamen ze ruim vijf minuten na ons het veld op, terwijl nog iedere wedstrijd beide elftallen tegelijk het veld opgegaan zijn. Toen de affaire met de pols van René, waar ze aanmerkingen op maakten, terwijl hij nota bene al vijf wedstrijden zo gespeeld had. En de scheidsrechter maar met de Argentijnen meeknikken. Enfin, de rest van de wedstrijd weet u."

(VRIJ NEDERLAND - 1978)

Op #1

Na zo'n trauma is de troost van een hogere macht wellicht verstandig... 'Rivers Of Babylon' van Boney M. stond die week op nummer 1 van de Top 40!