NPO Radio 5

David Crosby in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. David Crosby in 1 minuut

De Amerikaanse gitarist en singer-songwriter David Crosby werd 14 augustus 74! We houden 't kort & vertellen zijn verhaal in 1 minuut.

0:00 - Academy Award winnaar

David Crosby wordt geboren op 14 augustus 1941. Zijn vader is de Academy Award-winnend cameraman Floyd Delafield Crosby. De jonge Crosby wordt daardoor opgezadeld met grote prestatiedruk en voelt zich ondergewaardeerd. Hij is driftig, niet bezig met school en breekt regelmatig in.

0:25 - The Byrds

Het is 1964 als Crosby samen met Roger McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman en Michael Clarke zijn eerste band start: The Byrds. In 1965 brengt de band hun eerste single uit, een remake van Bob Dylan's 'Mr. Tambourine Man'. Het wordt een gigantische hit, ook de daarop volgende singles 'All I Really Want to Do' en 'Turn! Turn! Turn!' zijn een groot succes.

0:45 - Crosby, Stills, Nash & Young

Samen met Stephen Stills en Graham Nash vormt Crosby eind jaren zestig het trio Crosby, Stills & Nash. Na hun succesvolle debuutalbum voegt ook gitarist Neil Young zich bij de groep. De supergroep speelt voor een half miljoen mensen op het legendarische Woodstock Festival. Ondanks het grote succes valt de groep al snel uiteen wegens creatieve meningsverschillen. Na het verongelukken van zijn vriendin in 1969 stort Crosby tevens in een diepe depressie.

0:55 - Melissa Etheridge

In 2000 komt David Crosby groot in het nieuws, omdat Melissa Etheridge onthult dat hij de vader is van haar twee kinderen. Crosby is enkel de biologische vader van de kinderen, die Etheridge opvoedt met haar vriendin.