NPO Radio 5

David Crosby in 1 minuut

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. David Crosby in 1 minuut

De Amerikaanse gitarist en singer-songwriter David Crosby, 14 augustus 1941 - 18 januari 2023. Zijn verhaal in 1 minuut.

0:00 - Academy Award winnaar

David Crosby wordt geboren op 14 augustus 1941. Zijn vader is de Academy Award-winnend cameraman Floyd Delafield Crosby. De jonge Crosby wordt daardoor opgezadeld met grote prestatiedruk en voelt zich ondergewaardeerd. Hij is driftig, niet bezig met school en breekt regelmatig in.

0:25 - The Byrds

Het is 1964 als Crosby samen met Roger McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman en Michael Clarke zijn eerste band start: The Byrds. In 1965 brengt de band hun eerste single uit, een remake van Bob Dylan's 'Mr. Tambourine Man'. Het wordt een gigantische hit, ook de daarop volgende singles 'All I Really Want to Do' en 'Turn! Turn! Turn!' zijn een groot succes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

0:45 - Crosby, Stills, Nash... & Young

Samen met Stephen Stills en Graham Nash vormt Crosby eind jaren zestig het trio Crosby, Stills & Nash. Na hun succesvolle debuutalbum voegt ook gitarist Neil Young zich bij de groep. De supergroep speelt voor een half miljoen mensen op het legendarische Woodstock Festival. Ondanks het grote succes valt de groep al snel uiteen wegens creatieve meningsverschillen. Na het verongelukken van zijn vriendin in 1969 stort Crosby tevens in een diepe depressie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

0:55 - Melissa Etheridge

In 2000 komt David Crosby op opmerkelijke wijze in het nieuws, wanneer zangeres Melissa Etheridge ('Like The Way I Do') onthult dat hij de vader is van haar twee kinderen. Crosby is enkel de biologische vader van de kinderen, die Etheridge opvoedt met haar vriendin.

Op 18 januari 2023 overlijdt David Crosby op 81-jarige leeftijd. Hij was geruime tijd ziek.

foto: ANP

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST