NPO Radio 5

Het verhaal van 'Killing Me Softly'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van 'Killing Me Softly'

In Afgestoft & Opgepoetst kreeg DJ Henk van Steeg de vraag om 'Killing Me Softly With His Song' in de originele versie te draaien, want de cover was verschrikkelijk! Ze zullen toch niet de versie van Roberta Flack hebben bedoeld?

Het echte origineel

Een versie van zangeres Roberta Flack is namelijk de bekendste opname, maar niet het origineel!

De legende

Die ligt bij de stem van Lori Lieberman. Zij zou naar aanleiding van een gedicht dat ze na een indrukwekkend Don McLean concert neerpende met liedjesschrijvers Norman Gimbel en Charles Fox het lied hebben geschreven..

Wat is waar

Over dit lied ontstond nog de nodige controverse: Gimbel en Fox, die met Lieberman samenwerkten onder het label Capitol Records, claimen het lied helemaal zelf te hebben geschreven, en dat het helemaal niets met Don McLean te maken heeft! Maar wat is nu de waarheid? We zullen het nooit weten.

Bekijk het televisiedebuut van Lieberman, waarin ze praat over het samenwerken met Fox & Gimbel én de hit van Flack:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roberta Flack's hit

Niet lang nadat Lori's versie een beetje op de Amerikaanse radio gedraaid begon te worden, nam Roberta Flack het lied op. In Amerika stond de ballad -met piano in plaats van gitaar- weken lang op #1. Hier bereike de single de top 5:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelf een plaat afstoffen?

Heeft u ook een single op zolder liggen die een beetje onder het stof is geraakt? Stuur dan een mailtje naar thuisop5@eo.nl en grote kans dat wíj het dan gaan draaien!


Thuis op 5
Presentatie: Henk van Steeg
ma-vr 22:00 - 00:00