NPO Radio 5

The Million Dollar Quartet

  1. Nieuwschevron right
  2. The Million Dollar Quartet

Stel je voor: Johnny Cash, Elvis Presley, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis, samen in een studio! Het gebeurde op 4 december 1956.

Soort van kwartet

Carl Perkins (die van de originele versie van 'Blue Suede Shoes' is de studio in gedoken met zijn broers, Sun-platenbaas Sam Philips heeft niemand minder dan Jerry Lewis uitgenodigd om de pianopartijen in te spelen: hij staat met een paar singles in zijn zak dan nog op het punt van doorbreken.


Jammen

Elvis Presley, dan al een flinke ster met dank aan singles als 'That's All Right' en 'Good Rockin' Tonight'. Hij komt met een vriendin even buurten. Na even te hebben geluisterd naar de opnames wordt een jamsessie ingestart. Er wordt veel op de band gezet, met name veel gospel.


Niet te horen?

De jonge Johnny Cash is die ochtend al binnen om wat geld op te halen en naar de sessie te luisteren. Hij timmert ook aan de weg in 1956, 'Cry, Cry, Cry' een indrukwekkend debuut. Zijn stem of spel lijken echter niet vastgelegd, al claimde de zanger zelf wel een riedeltje mee te zingen: hij stond gewoon het verst van de microfoon.


Persmomentje

Sam Phillips ziet in deze toevallige ontmoeting een buitenkans en besluit de lokale media in te schakelen, dit levert een beroemde foto op: kijk die gelukkige dame eens stralen!

Beluister de opname

Opvallend is echter dat de opnames van die sessie ruim 20 jaar verborgen blijven. Pas in 1981 wordt de eerste lichting op plaat uitgebracht. Bent u nieuwsgierig naar hoe het op die dag heeft geklonken? De liedjes, compleet met babbels, pauzes en gelach zijn te vinden op Spotify: