NPO Radio 5

Johnny Cash in 5 feitjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Johnny Cash in 5 feitjes

We verzamelden deze vijf wetenswaardigheden rondom The Man In Black.

1. Hij was de buurman van Roy Orbison

Lijkt ons hartstikke gezellig! Ruim 20 jaar woonden ze huis aan huis in Nashville, Tennessee (met wat omliggend bos, dat wel). Ander weetje: Barry Gibb kocht Johnny Cash’s huis na zijn dood in 2003. Tragisch genoeg brandde de woning enkele jaren geleden af....

2. Hij is door een struisvogel belaagd

Klinkt net zo erg als het was, naar het schijnt: De metershoge vogel woonde op een boerderij van Cash. Op een dag had het beest 't gehad en ging achter de zanger aan. De trap brak vijf van Cash's ribben!

(foto: Flickr)

3. Hij groef het graf van zijn broer

... Letterlijk. Toen de jonge J.R. 12 was, werd zijn broer bij een vreselijk ongeval in een tafelzaag getrokken. Na een kort sterfbed overleed Jack. Natuurlijk maakte dit een diepe indruk op de jonge Cash. Op de dag van Jacks begrafenis ging John eerder naar de begraafplaats om mee te graven. Een mooi gebaar.

4. Hij wist als eerste Westerling van Stalins dood

In Duitsland kreeg hij zijn litteken, kocht hij zijn eerste gitaar en was hij een belangrijke codekraker... Of was hij een opschepper? Je leest het verhaal hier >>>

Hij was een predikant

Niet meteen, hoor: Na 7 arrestaties, een gestichte bosbrand, een scheiding en heel veel verdovende middelen vond Johnny Cash eind jaren ’60 de rust, de liefde en de Heer. Om te beginnen trouwde hij met de liefde van zijn leven, June Carter. In de jaren 70 deed hij een theologie studie om uiteindelijk predikent te worden. Hij was niet praktiserend: het ging Cash om de expressie van zijn geloof.