NPO Radio 5

De nummers van George Harrison

  1. Nieuwschevron right
  2. De nummers van George Harrison

Het is veertien jaar geleden dat George Harrison is overleden. Naast dat hij het solo goed deed, heeft hij als gitarist van The Beatles ook niet aan zijn bandgenoten ondergedaan, te horen in deze parels.

Here Comes The Sun

'Here Comes The Sun' is één van de latere nummers die George voor The Beatles schrijft en één van zijn grootste successen. Hij schrijft het nummer wanneer hij bij goede vriend Eric Clapton thuis is. Hij is daar om aan een vergadering met de andere bandleden te ontkomen:

'Something'

Harrison's grootste succes bij The Beatles is wellicht 'Something'. Het wordt vele malen gecovered door grote artiesten als Shirley Bassey en Frank Sinatra. Het nummer komt op de A-kant van een Beatles single terecht en is daarmee de eerste A-kant van George's hand:

Taxman

Het album Revolver van The Beatles wordt geopend met 'Taxman'. De stille Harrison staat dan wel enigszins in de schaduw van zijn medebandleden Paul McCartney en John Lennon, maar dit is de eerste keer dat een nummer dat geschreven is door George zo'n mooie positie op een album krijgt.

'I Need You'

In de tweede film gemaakt door The Beatles, Help!, heeft het nummer 'I Need You' een mooie plek gekregen. Het is het enige nummer in de film geschreven door George Harrison, maar heeft er zeker een mooie plek in verdiend:

While My Guitar Gently Weeps

In het boek A Hard Days Write, geschreven door Steve Turner, staat dat George Harrison na het lezen van het Chinese boek I Ching, besluit om een boek te openen. Het eerste dat hij in dit boek leest gebruikt hij voor een nieuw nummer. Dat worden de woorden 'gently weeps' en hij begint meteen met schrijven: