NPO Radio 5

Kleinkunst in de jaren '60

  1. Nieuwschevron right
  2. Kleinkunst in de jaren '60

Naast de vele popsongs behaalden ook sommige kleinkunstenaars de Nederlandse hitlijsten met hun liedjes. Vandaag lichten we deze vrije stem tip toe: Gerard Cox.

Kleinkunst is hot!

We zouden het al snel vergeten wanneer we een lijst van favoriete nummers samenstellen uit de jaren '60, maar ook de kleinkunst is hot in deze periode. Denk bijvoorbeeld aan Jasperina de Jong, Adele Bloemendaal, maar ook Gerard Cox. Cox begint zijn carrière als vertolker van luisterliedjes in de stijl van Jaap Fischer rond 1960. Later in 1966 sluit hij zich aan bij Lurelei en krijgt een proces verbaal, omdat hij het koningshuis zou hebben beledigd met het liedje 'Arme Ouwe'.

Echte doorbraak

Het succes van Gerard Cox als soloartiest blijft lang uit en komt niet bepaald op gang. Pas in 1969 weet hij een hit te maken met zijn lied 'Een Broekje In De Branding'. Hij staat drie weken in de Tipparade, maar weet nèt niet door te dringen tot de Nederlandse Top 40. Het neemt niet weg dat het nummer best wel goed is. Vandaar dus onze tip: Gerard Cox met 'Een Broekje In De Branding'. Luister hier naar de uitvoering samen met het Metropole Orkest.