NPO Radio 5

Aspergestank... hoe zit dat?

  1. Nieuwschevron right
  2. Aspergestank... hoe zit dat?

Het witte goud is uit de grond gehaald! Maar het eten ervan zorgt voor een nare stank. Wekker-Wakker! belde daarover met bioloog Gaby van Caulil.

Het witte goud

Nederlanders zijn er dol op en zo ook Henk Mouwe. Asperges, ook wel 'het witte goud' genoemd zijn weer in het seizoen. Alleen bij het eten van dat lekkers, is er ook een nadelig effect. Je urine gaat er enorm van stinken. Wekker-Wakker! belt met bioloog Gaby van Caulil, want hoe zit dat eigenlijk?

Asparaginezuur

Gaby van Caulil ontkent niet dat asperges erg lekker zijn. De stank die echter vrijkomt bij de urine heeft asparaginezuur als oorzaak. "Bij de omzetting van deze stof door de nieren in het lichaam komt er een zwavelverbinding vrij", verklaart de bioloog.

Vergelijkbaar met spruitjes

De stof zelf is tamelijk veilig volgens Van Caulil. "De geur is vergelijkbaar met koolsoorten." Het lijkt erg op de stank die vrijkomt bij het koken van spruitjes en andere koolachtige groenten.

Wat kun je er tegen doen?

Henk wil dolgraag weten wat je tegen de afschuwelijke stank kunt doen. "Snel doortrekken", grapt de bioloog. Helaas kun je er niets specifieks tegen doen. Een voordeel, hoe meer je ervan eet, je gaat er niet erger van stinken.

Luister hier het hele gesprek terug met bioloog Gaby van Caulil:

Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Henk Mouwe en Manuëla Kemp