NPO Radio 5

Bizarre stunts op de b

  1. Nieuwschevron right
  2. Bizarre stunts op de b

Op een podium in Groot Brittanni

Wild gezelschap

In 1967 toert Jimi Hendrix & zijn Experience met een uiteenlopend groepje muzikanten door het Verenigd Koninkrijk: The Walker Brothers, Engelbert Humperdinck en Cat Stevens zullen ongetwijfeld vreemd hebben opgekeken toen Jimi besloot zijn gitaar af te fikken... hij had Pete Townshend immers ook al eens een gitaar zien kapot slaan. De stunt gebeurde uiteraard rondom het nummer 'Fire'. De leden van The Walker Brothers hadden er schijnbaar geen goed woord voor over... De gitaar overleefde het wel en is voor veel geld geveild in 2008.


Een ongenode gast

Doors frontman Jim Morrison hield van drank en drugs & was ook nog eens lekker brutaal. Dit leidde minstens eenmaal tot een flinke controverse. Compleet bezopen schold Morrison in '69 een publiek in Miami uit, om vervolgens zijn geslachtsdeel met de toeschouwers te delen. 4 dagen later werd bij door de politie opgepakt (Het originele verslag van dit incident is hier in het Engels terug te lezen). De zaak bleef jaren (na zijn dood) hangen totdat een gouveneur in Florida hem in 2010 vrijsprak van vervolging. Voor wat het waard is... Om een idee te krijgen van de houding van Jim, beluister eens dit fragment:

Die onvergetelijke move

Het is 1983 wanneer de dan al immens populaire Michael Jackson een onuitwisbare indruk maakt op een hele generatie. De jongeman is zijn jeugd ver voorbij en staat nog jaren van de teloorgang af wanneer hij tijdens een Motown-feestje de 'Moonwalk' debuteert... Het pubiiek lijkt te weten dat zich hier muziekgeschiedenis voltrekt, hoor maar:

Hulp van een fan

Keith Moon van The Who staat bekend als wellicht wel de meest uitzinnige drummer van de rockgeschiedenis. Tijdens een optreden in 1973 met de klanken van muziekstuk Quadrophenia, verliest hij het bewustzijn (volgens sommigen het gevolg van een verdovend middel). Keith wordt van het podium afgedragen waarna Pete Townshend vraagt: "Kan iemand hier de drums voor zijn rekening nemen?". De 19-jarige Scott Halpin pakt zijn kans en neemt het over. De beelden bewijzen het:

Wil je met mij...

Was dit maar vastgelegd op film! De liefde tussen Johnny Cash en June was er al een hele tijd. Het bleef echter in concerten bij geflirt totdat een sportzaal in Canada op getrakteerd werd op een bijzondere stunt. Zoals de bassist van Cash het verteld heeft was Johnny die avond -zoals wel vaker- stomdronken toen hij na hun 'Jackson' de vraag stelde: "June, wil je met me trouwen?". De bassist was er van overtuigd dat June een grote fout maakte. Maar de liefde bewees anders: de twee bleven tot de dood samen. In het interview vertelden de tortelduifjes het nog eens na: