NPO Radio 5

Toen 'Ploem Ploem Jenka' won

  1. Nieuwschevron right
  2. Toen 'Ploem Ploem Jenka' won

Afgelopen week is de Nederlandse inzending voor het Songfestival bekend gemaakt. In 1965 werd op 6 maart de voorronde gehouden van het Nationaal Songfestival. Wie zou Nederland mogen vertegenwoordigen?

Nationaal Songfestival

In de voorrondes van het Nationaal Songfestival wordt de preselectie gehouden van het Eurovisie Songfestival. In 1965 wint Conny Vandenbos met het nummer ''t Is Genoeg' van Ronnie Tober en Trea Dobbs. Conny mag het grote Eurovisie openen en ze behaalt de elfde plaats. Het grote commerciële succes is echter voor Trea Dobbs met haar nummer 'Ploem Ploem Jenka'. Dobbs staat 15 weken in de Nederlandse Top 40 en blijft steken op plek 8 in de vierde week.

Niet origineel

Het nummer van Trea Dobbs is echter niet geheel origineel. De Nederlandse versie van 'Ploem Ploem Jenka' is gebaseerd op het Finse nummer 'Letkis' dat weer is afgeleid van de Finse dans Letkajenkka. De melodie is nog grotendeels hetzelfde, maar Dobbs zingt dus een bewerking van het Finse liedje. Misschien heeft u de dans ook wel eens voorbij zien komen tijdens het stijldansen. Om uw geheugen op te frissen, zo ging de dans:

Rob de Nijs Show

Het commerciële succes van 'Ploem Ploem Jenka' wordt nog verder benadrukt in de Rob de Nijs Show. Er wordt een leuke satire gemaakt van 'Ploem Ploem'. Samen met Rob de Nijs, Ria Valk, Marijke Merckens en het ensemble maakt Trea Dobbs zelf een satirische versie van haar eigen succesvolle hit.