NPO Radio 5

Waarom eten we met bestek?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom eten we met bestek?

Culinair historica Lizet Kruyff legt uit in Wekker-Wakker! waarom we eigenlijk met bestek eten. Want wat is er mis met eten met je handen?

Hofcultuur

Ruim 500 jaar geleden waren we al blij als we een mes hadden. Soms deelde je dat met een ander aan de tafel. Bourgondische hertogen hadden echter andere ideeën volgens Lizet Kruyff. De adelijke stand wilde namelijk geen vieze handen en kleren krijgen. Daarnaast wilde men ook pronken met de rijkgevulde tafelen vol eten en met bestek. Het leverde de adel een vorm van aanzien op binnen de hofcultuur. "Wij doen dat nu een beetje na", aldus Kruyff.

Professioneel voorsnijder

Het gebruik van bestek was ook niet voor iedereen weggelegd. Zo bestond er in de hofcultuur de baan van voorsnijder of wijnschenker. Het was een eervolle functie die vaak voor de edelen aan het hof was weggelegd. "Daar was heel veel bestek bij nodig om het sjiek te maken", vertelt Kruyff. Denk hierbij aan speciale lepeltjes, vorkjes en mesjes.

Tafelmanieren

Het bestek heeft zelf ook een evolutie doorgemaakt volgens de culinair historica. Zo hadden messen voorheen een punt en konden mensen het mes ook gebruiken als een tandenstoker. Naarmate de jaren volgden, ontwikkelde men steeds meer tafelmanieren en daar is het bestek op aangepast. Vandaar dat de mespunten nu rond zijn. De gewoonte om met bestek te eten is ook te vinden in andere culturen. Zo heeft iedere cultuur zijn eigen gewoonten, bijvoorbeeld het eten met stokjes.

Luister hier naar het hele gesprek met culinair historica Lizet Kruyff:


Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Henk Mouwe en Manuëla Kemp