NPO Radio 5

From Russia With Love

  1. Nieuwschevron right
  2. From Russia With Love

Op 10 oktober 1963 ging de tweede James Bond film in premiere, met als soundtrack een titelsong van 'zingende buschauffeur' Matt Monro.

Wel de naam, niet de poen

Het lied is geschreven voor John Barry, die je wellicht kent van de ‘John Barry Three’… Barry was er vanaf het begin van het Bond-filmtijdperk bij en schreef voor maar liefst 11 van de 007 films de begeleidende muziek.

Ook dat beroemde tokkelende gitaartje oftewel het ‘James Bond Theme’ is grotendeels van Barry’s hand. Hij ontving er echter maar weinig geld voor destijds en heeft niet eens de titel als componist! Schandalig...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Liedjestraditie

'From Russia With Love’ was de eerste echte titelsong voor een Bondfilm, waarmee een traditie geboren werd, die tot aan 2015 (Sam Smith’s ‘The Writing’s On The Wall’) nog steeds loopt... Indrukwekkend!

Matt Monro

De zang in ‘From Russia With Love’ werd verzorgd door Matt Monro. De twee werkten ook samen voor het Oscarwinnende lied ‘Born Free’, uit de gelijknamige speelfilm uit 1966. De Britse crooner overleed in 1985 aan de gevolgen van leverkanker.

Bekijk en beluister nog eens ‘From Russia With Love’, op latere leeftijd vertolkt door Matt Monro:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.