NPO Radio 5

Geloof, muziek en natuur

  1. Nieuwschevron right
  2. Geloof, muziek en natuur

Yvonne Sprunken bezoekt in Een Goede Zondag Willy Kollen in haar gezellige huiskamer in Lelystad. Verder maakt Tom Herlaar een mooie natuurwandeling in Baarn.

Stichting

Nadat Willy in 2008 een bezoek bracht aan Tanzania ontstond het idee om een stichting te beginnen. Via de predikant van de Ninawi-church te Sumbawanga kwam het verzoek tot haar om een kleuterschool te bouwen. Al eerder was deze nieuwe Ninawi-church zelf een project van Willy.

Jarenlang werd er kerk gehouden in een bouwval. Maar nu is er dan de prachtige nieuwe kerk: Deze kerk ligt midden in een nieuwe woonwijk waar erg veel jonge gezinnen wonen. Vandaar ook het verzoek juist daar een kleuterschool te hebben.

Groeneveld

In de 17e en 18e eeuw begonnen rijke stedelingen zich in de zomer terug te trekken op het platteland, in de natuur. Ze deden dat om de hitte (en stank) in de steden te ontlopen. Al gauw heb je dan het idee van: “Ja, die mensen waren gewoon rijk en konden zich dit permitteren”. Dat is natuurlijk zo, voor een zak uien bouw je geen landhuis.

Maar dat was het niet alleen. Met hun liefde voor de natuur drukte zij zo een geheel eigen stempel op hun eigen stukje natuur, waar wij nu nog steeds van kunnen genieten op al de prachtige landgoederen in Nederland. Zondag wandelen Tom en Martine over landgoed Groeneveld bij Baarn. Een heel mooi voorbeeld van natuur, aangelegd door mensenhanden, maar wel met liefde voor de natuur. Luistert u mee?!


Een Goede Zondag
Presentatie: Yvonne Sprunken & Tom Herlaar
Zondag 06:00 - 08:00

foto: Luuk Schudde