NPO Radio 5

Hoe Jan Akkerman bij Focus kwam

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Jan Akkerman bij Focus kwam

Eric Clapton en Frank Zappa zien hem als een legendarische muzikant: De nuchtere Noord-Hollandse gitarist Jan Akkerman is wereldberoemd. Hij was te gast in Volgspot & openhartig over zijn succesvolle carri

Ramses Shaffy

Jan Akkerman begon zijn muzikale carrière bij de band Brainbox waar hij ruim negen maanden deel van uit heeft gemaakt als gitarist. Wist u dat het Ramses Shaffy was die ervoor heeft gezorgd dat hij Thijs van Leer ging kennen? "Elke dag stond hij aan de deur en zei dat ik met Thijs van Leer moest spelen", aldus de muzikant. Op een dag ging hij jammen met Van Leer en de toenmalige manager van Brainbox kreeg er lucht van. "Hij stormde naar binnen en riep: "Je bent ontslagen!"" De reden van het ontslag was dat de exclusiviteit van het spelen bij Brainbox beschadigd zou zijn.

Hocus Pocus Focus

Akkerman en Van Leer gingen samen muziek maken. Het eerste arrangement dat ze speelden was bij de musical Hair. Op de eerste rij zat Frank Zappa, vertelde de gitarist. In de pauze kreeg Akkerman aardig wat complimenten van de artiest. Zappa en zijn muziek zijn van grote invloed geweest op de muziek van Focus en met name het nummer 'Hocus Pocus'. "Daar was ik door geïnspireerd".

Spanning

De formatie met Thijs van Leer in de band Focus was geweldig volgens Akkerman. In binnen en buitenland was de band zeer succesvol. Zo was er een concert in Central Park, New York, waar ineens alle lichten uitgingen en er op een gebouw met TL-lampen de bandnaam werd gespeld. "Dat was een bijzonder moment."

Die momenten leverden wel een gezonde spanning op. "Ik ben niet iemand die voor het industriële tijdperk kiest, maar op een gegeven moment word je gedwongen. Je krijgt de verantwoordelijkheid om dingen te creëren. De hormonen gierden door m'n keel, maar dat haalde het beste in me naar boven."


Luister hier naar het hele gesprek met Jan Akkerman:


Volgspot
Ma t/m vr 20.00 - 22.00 uur
Presentatie: Hijlco Span