NPO Radio 5

Hans kan nu eindelijk voorlezen

  1. Nieuwschevron right
  2. Hans kan nu eindelijk voorlezen

In het kader van de Week van de Alfabetisering koppelde Hijlco Span (Volgspot) taalambassadeurs aan een Nederlandse muziektekst-schrijver voor een bijzonder project.

(foto: instagram.com/jeffreyheesen)

In duo's schrijven ze een nieuwe tekst op een bestaande melodie, of er wordt een heel nieuw lied geboren...

Verslaggever Joris Kreugel ontmoet de taalambassadeur en vraagt hem of haar het hemd van het lijf over hun overwonnen schaamte en beperkingen.

Hans Kasser op weg naar Jeffrey Heesen

Op weg naar de eerste schrijfsessie ontmoet Joris de "eigenwijze" Hans, die zijn laaggeletterdheid eindelijk heeft overwonnen, en er als ambassadeur nu over vertelt in het land.

Jarenlang hield hij zijn beperking verborgen maar wist met andere talenten met de hakken over de sloot zijn diploma te halen en uiteindelijk ook een eigen bedrijf op te zetten. Zelfs zijn eigen echtgenote wist het niet.

"Laaggeletterden zijn heel creatief.", aldus de slimme Hans:

Voorlezen

Een burn out zette hem pas na zijn 61e aan het werk tegen zijn analfabetisme. De schaamte was heftig, maar er ging uiteindelijk een wereld voor hem open.

Nu kan hij zijn kleinkinderen voorlezen, een voor Hans belangrijk thema voor het lied:

Het resultaat

In Volgspot waren Jeffrey Heesen en Hans te gast om het lied te laten horen. Ook Jeffrey kent laaggeletterdheid, hij zag het terug in zijn familie:

"Mag ik de zon laten schijnen in je hart"

Er was een klik tussen Hans en Jeffrey! Een goed gesprek maakte dat het geheel in nog geen uur af was. Vervolgens zong Heesen het lied 'Mag Ik De Zon Laten Schijnen' met de nieuwe woorden in.

Wat is de reactie?

"Fantastisch, geen woorden voor", aldus een ontroerde Hans: