NPO Radio 5

‘Pieter heeft energie voor tien’

  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Pieter heeft energie voor tien’

Pieter Omtzigt richtte in augustus 2023 een nieuwe politieke partij op: Nieuw Sociaal Contract. In 2021 sprak Elsbeth Gruteke de politicus, toen nog actief voor het CDA.

Italië

Je hebt gewone Kamerleden, opvallende Kamerleden en je hebt Pieter Omtzigt.

De CDA-politicus komt uit ‘een normaal gezin’ uit Twente. Hij speelde dwarsfluit en heeft de wens dat hij ooit cello wil leren spelen. Zijn vrouw Ayfer Koç zegt in Levensbepalend over Pieter: ‘Hij heeft een energie voor tien. In combinatie met zijn superintelligentie, maakt hij tien stappen vooruit. Hij denkt snel en dat is zijn kracht. Ik gun hem ook rust. Hij is ook een echte familieman.'

Omtzigt vertelt dat hij een speciale voorliefde heeft voor Italië, waar hij ooit aan een universiteit studeerde. Omtzigt daarover: ‘Italië heeft heerlijke bergen, mooie steden en goede universiteiten. Ik waardeer ontzettend hoe Italië trots is op de eigen culturele geschiedenis. Nederland doet altijd maar alsof iedereen vanuit algemeen belang in de Europese Unie zit. Maar Italië is een land die dat ook vanuit eigenbelang doet. Dat is een rechtvaardig belang; daar is niks mis mee.’

#1 - Pieter Omtzigt, een gesprek als een achtbaan (S02) - Het Ene Moment

Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren. Die een bepaalde kant opsturen. Studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat het over die momenten. Elke gast neemt ze mee. Het zijn gebeurtenissen die hen tot de mens maken die ze nu zijn. Fascinerend, ontroerend, leerzaam en ontzagwekkend.

Wil je meer afleveringen horen? De podcast Levensbepalend / Het Ene Moment ging voorheen door het leven als het NPO Radio 5 programma Onderweg.

Gerelateerde podcast

Het Ene Moment

Het Ene Moment